Голод тернопільського політичного істеблішменту

Поділитися

Основна битва за мажоритарні округи відбуватиметься між «свободівцями» та «регіоналами»

Вже ні для кого не секрет, що наступні парламентські вибори проходитимуть і за мажоритарною системою. Зважаючи, що тернополяни не перебувають у фаворитах в партіях-важковаговиках, саме мажоритарна система – єдиний шанс для них потрапити в парламент-2012. Але за великої спокуси позмагатися за мандат на сьогодні знайдеться не більше п’яти розкручених тернополян з рівнем впізнаваності на всю країну, яким буде дано добро балотуватися, всі решта претенденти – або дотичні до області, або це будуть так звані «парашутисти», відповідно нашим землякам нічого буде в 2012 році «хапати».

Найбільша «драчка» за Тернопіль

Помилково вважається, що коли виборів на горизонті ще немає – немає й кандидатів на участь у них. Вже нині актуальною є тема «вільних» місць у партіях-фаворитах.

Тернопільщина здавна поділена на п’ять округів, а відповідно стількома ж депутатами-мажоританиками вона буде представлена у парламенті. Найпрестижнішим у всі часи вважався обласний центр, і перемога в ньому особливого вартувала. Наразі саме в Тернополі може розгорнутися найбільша суперечка і різниця в прихильності виборців вимірюватиметься кількома процентами. Апріорі фаворитом у цьому окрузі вважається представник ВО «Свобода». І на позачергових виборах до обласної ради в 2009 році, і на місцевих виборах у жовтні 2010-го тернополяни у переважній більшості віддавали голоси «свободівцям». Обраним від ВО «Свобода» найімовірніше стане голова Тернопільської обласної ради, керівник секретаріату партії Олексій Кайда. До його переваг має слугувати той факт, що він вже за два роки керування областю став своїм на Тернопіллі, хоча опоненти продовжуватимуть закидати, що Олексій Петрович «чужак», прийшов із Львівщини, а уродженець Бердянська, що на Запоріжжі. Не на користь слугуватиме Кайді і здебільшого нелюбов галичан до влади, якою б вона не була, та ймовірна перспектива перевиборів до обласної ради за… бездіяльність. Як відомо, голова облради на одній з останніх прес-конференцій заявив, що наступна сесія відбудеться наприкінці червня, а якщо врахувати, що останнє пленарне засідання відбулося на початку січня, то в парламенті можуть порахувати, що має місце велике байдикування депутатів облради.

Головним опонентом Кайді має стати екс-мер Тернополя, головний «заукраїнець» області Роман Заставний. Він хоч і програв мерські вибори, але всіма своїми діями, зазвичай конструктивно критикуючи «свободівське» керівництво Тернополя, демонструє тернополянам, що він не відійшов від великої політики. До плюсів Романа Йосиповича варто віднести не лише його чотирирічний досвід мерства, а й вагомий інформаційний ресурс у вигляді одного з тернопільських телеканалів. За правильно розставлених акцентів у боротьбу Кайда-Заставний може втрутитись представник Партії регіонів. Хто це може бути? Логічно, що ним мав би стати розкручений мерськими перегонами гуманітарний заступник губернатора Петро Гоч. Хоча тут є питання. Нещодавно на Тернопільщину приїхав й одразу отримав посаду заступника голови облорганізації Партії регіонів львівський нардеп-«будівельник» Володимир Зубик. Зважаючи на статус та статки останнього (журнал “Коментарі” оцінив капітал Зубика у $28 млн.), можна передбачити, що саме для нього готують округ з центром у Тернополі. Якщо так станеться і він здобуде перемогу в обласному центрі, то буде непереливки двом іншим ймовірним кандидатам у нардепи, а недавно суперникам по виборах міського голови – гендиректору ТОВ «Тернопільбуд» Василю Лилу від «Нашої України» та директору ПП «Креаторбуд» Ігореві Гуді від УНП.

До числа потенційних учасників парламентських виборів в окрузі «Тернопіль» варто віднести постійного учасника виборчих перегонів останніх років, депутата Тернопільської міської ради Михайла Ратушняка (Українська партія) та екс-керівника обласної міліції, генерала Віталія Максимова (квота ВО «Батьківщина»)…

Безальтернативний Орест Муц

Північний округ, в який входять Збаразький, Кременецький, Лановецький, Шумський та, можливо, Підволочиський райони, вже сьогодні зі 100% вірогідністю варто віддати представнику Партії регіонів, її обласному лідерові, нардепу Оресту Муцу. Такий висновок напрошується після того, як на півночі області на минулих місцевих виборах показник довіри до «біло-голубих» був понад 20%, що, погодьтесь, немало. Тут розташований форпост московського патріархату в Західній Україні — Почаївська лавра. Прихожани лаври завжди лояльно ставились до Партії регіонів, а після того, як святиню на Різдво відвідав Президент та приобіцяв виділити 92 мільйони гривень на спорудження об’їзної дороги навколо Кременця та реконструкцію дороги до Почаєва, то в кандидата від ПР й поготів з’являться додаткові бонуси. А ще в усіх п’яти районах голови райрад – представники Партії регіонів, а якщо додати, що всі голови РДА – ставленики Адміністрації Президента (читай ПР), то адмінресурс теж буде працювати в одному напрямку і перебити його буде справою безперспективною.

Лише теоретично завадити Муцу втретє стати нардепом можуть кілька осіб. Це, в першу чергу, Михайло Ратушний, який виграв північний округ в далекому 1998 році. Останній хоч і не має зараз депутатського мандата, але будучи координатором Народного комітету захисту України, присутній на всіх опозиційних акціях, де часто стоїть на сцені поряд з Юлією Тимошенко, відповідно може взяти участь у виборах саме по квоті БЮТ. А також виключно до числа «олімпійців» можна віднести переможця цього ж округу в 2002 році Олега Гуменюка, який нині є членом партії «За Україну!», Василя Хомінця від ВО «Свобода» (екс-голова Лановецької РДА), чи його одно партійця та керівника партійної прес-служби Юрія Миротюка та головного «нашоукраїнця» області Петра Мандзія (народився в с. В. Кунинець Збаразького району)…

Дмитро Фірташ – фаворит на півдні

На півдні області – Борщівський, Заліщицький, Чортківський райони, на відміну від ВО «Свобода», яка фактично не має своїх сильних місцевих лідерів, Партія регіонів має там свого фаворита. Це співвласник «РосУкрЕнерго», один з головних донорів «регіоналів» – Дмитро Фірташ. Можна не сумніватися, що Фірташ зі своїми статками потрапить у прохідну частину списку ПР. Але для потужного бізнесмена більш важливо виграти вибори на мажоритарному окрузі, щоб бути менш залежним від вищого керівництва, до того ж вкладаєш виборчі гроші у своїх земляків (Фірташ уродженець села Синьків Заліщицького району). Відповідно з великою долею вірогідності можна говорити, що саме він візьме північний виборчий округ собі. В іншому ж випадку віддасть людині своєї команди, для прикладу – Владиславу Каськіву. Хоча у «біло-синіх» є запасний варіант для цього округу – уродженець Борщова, вищезгаданий Петро Гоч.

Щодо інших кандидатів, то ними окреслюються: депутат облради Степан Барна («За Україну!»); Михайло Полянчич («Єдиний центр»), який здобув тут мандат у 2002 році; нардеп, один з лідерів УНП Ярослав Джоджик, якого більшість політологів асоціюють з Тернополем, але зваживши всі за і проти, Ярослав Іванович, швидше за все, піде шукати щастя в райони, щоправда, і там у нього перспективи мізерні.

Тернопільщину заполонять «парашутисти»

Багато відомих людей з націонал-демократичного табору, відчуваючи свою безперспективність на решту теренах України, шукатимуть щастя на Заході країни. Тернопільщина практично не виплекала потужних політичних гравців загальноукраїнського масштабу, а тому область стане полігоном для здобуття мандатів для багатьох так званих «парашутистів», тобто осіб з інших областей. І якщо у вищезгаданих округах ще більш-менш проглядають тернополяни, то у двох інших очікується десант зі всієї України. До того ж стосовно цих округів не до кінця зрозуміло, яким буде їх поділ. Скажімо, на останніх мажоритарних виборах (2002 р.) був чітко виражений західний округ (від Зборівщини до Бучаччинии) та центрально-східний (від Тернопільського району до Гусятинського і Підволочиського), тоді як на президентських виборах (2010 р.) область перекроїли на центрально-західний та гібридний округи, які охоплювали по вертикалі всю область від Монастирищини на заході до Гусятищини на сході.

Якщо брати до уваги перший варіант формування округів (зразка 2002-го), то на заході простежується цікава інтрига. Цимбалюк може взяти реванш у Стойка за поразку 2002 року. Щоправда, найімовірніше це буде не старший з родини Цимбалюків – голова Львівської ОДА, який тоді поступився Іванові Стойку, а його син, депутат Тернопільської міськради Віталій Цимбалюк. У цих двох людей на горизонті може з’явитися серйозний конкурент – Ігор Олійник. Останній відомий більше по роботі в сусідній Івано-Франківській області, де до останнього часу був головою обласної ради, водночас, родинний бізнес Олійників пов’язують з нафтовими свердловинами в Росії. Нині уродженець Козови, за інформацією, якою володіє «Номер один», активно підшуковує партію, від якої йому було б комфортно йти на вибори. Олійник, який був і «рухівцем», і «нашоукраїнцем», найімовірніше схилиться в сторону «Фронту змін». Зважаючи на те, що ФЗ та «За Україну!», очевидно, поділять округи і не будуть топтатися один по одному, наразі не зрозуміло, як в цій ситуації бути Іванові Стойку («За Україну!») та Ігореві Олійнику. Найпевніше, нардепа Стойка буде «списано».  На найбільш націоналістичному окрузі можуть «потоптатися» також єдиний реальний претендент у нардепи від ВО «Свобода» з Тернопільщини Олег Сиротюк (у випадку, якщо округ не віддадуть «парашутисту» ), місцевий агробізнесмен Петро Гадз (президент компанії «Бучачагрохлібпром»). Не потрібно скидати з рахунків і помічника нардепа П. Жебрівського, голову облорганізації «Українська платформа», уродженця Бережан Руслана Кулика. Молодий політик користується непоганим авторитетом у своєму краю.

Не менше претендентів на мандат у центрально-східному окрузі (Гусятинський, Підволочиський, Теребовлянський, Тернопільський райони). Головніше питання: хто буде представником  від Партії регіонів? Наразі Гусятинський та Підволочиський райони – це вотчина губернатора Валентина  Хоптяна. В першому він був головою РДА, в іншому головою райради є його дружина Надія. Однак більшість політичних експертів говорять, що тернопільський губернатор на вибори піде або по списках Партії регіонів, або по округу в Чемеровецькому районі його рідної Хмельниччини. Тоді на авансцену виходить ще один агробізнесмен Олег Крижовачук (ТОВ «Україна») або ще один сільгоспвиробник, депутат Тернопільської райради від ПР Іван Чайківський (основний бізнес зосереджений у Тернопільському та Козівському районах). Не потрібно скидати з рахунків і ще одного латифундиста, героя України Івана Гуту (агрохолдинг «Мрія») Щоправда, не відомо, яку партію він «підпише». Вкрай важливий цей округ для БЮТ, а головно для місцевого лідера Василя Деревляного. Після кількох проколів Василь Тимофійович будь-що має «взяти» рідний для себе округ, використавши рейтинг лідера партії Юлії Тимошенко, за яку на останніх президентських виборах область віддала в другому турі 88,5% голосів. З «парашутистів» на цей округ може повернутися переможець округу зразка 2002-го, львів’янин, екс-голова ДУСі Ігор Тарасюк (УНП) та прийти голова партії «За Україну», уродженець Київщини В’ячеслав Кириленко.

Віталій Попович

Номер один

 

ДУМКА НАРОДУ

Під час опитування жителів Тернопільської області, проведеного ГПО “Українська справа», виявилось, що 68% населення області вважають, що кандидатом у депутати до Верховної Ради від їхнього мажоритарного округу має бути людина, яка проживає на території округу; 22% допускають, що таким кандидатом може бути людина, яка є вихідцем з тих районів, які ввійдуть до виборчого округу; для 37% виборців принциповим є питання партійної приналежності кандидата; для 24% мешканців Тернопільщини партійна приналежність кандидата в депутати не має значення, вони надають перевагу його людським або професійним якостям.

Василь Деревляний розповів про життя на Тернопільщині: ціна на хліб зросла на 52%, макаронні вироби – 58%, гречку – 160%, рис – 145%, молоко – 76%, сметану – 121%, картоплю – 227%, капусту – 96%, цукор – 152%!!!

Тернопільське управління СБУ не дало розкрасти землі на 100 мільйонів євро