Як вибрати фах?

Поділитися

Питання це досить складне і серйозне, тому що вибір професійного шляху багато в чому визначає долю молодої людини. Аби допомогти школярам зорієнтуватися у світі професій, фахівці Бучацького районного центру зайнятості провели своєрідний профорієнтаційний марафон.

Так у Берем’янській загальноосвітній школі відбулась Презентація професій, які є найбільш актуальними на ринку праці. Учні ознайомились з різними видами трудової діяльності за предметами праці, дізнались про історії виникнення та становлення професій маляра, муляра, штукатура, столяра, кухаря, пекаря та продавця і їх вимогами до людини, а також навчились застосовувати правила вибору майбутнього фаху.

Старшокласники Язловецької загальноосвітньої школи стали учасниками профорієнтаційної акції «Випускник». Вони отримали інформацію про послуги державної служби зайнятості молоді, професії і спеціальності, які користуються попитом на ринку праці, та можливості здобуття обраного фаху.

– Перед вибором майбутнього трудового шляху потрібно детально ознайомитися зі світом професій, проаналізувати власні нахили і можливості та дізнатися, спеціалістів яких професій потребують роботодавці, – наголосила школярам провідний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних РЦЗ Лілія Ясінська, – і лише тоді робити рішучий крок до обрання сфери професійної діяльності.

А от у Жниборідській ЗОШ відбулась презентація Бучацького коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету. Вони поінформували старшокласників про професії, які можна здобути у цьому навчальному закладі, умови вступу до нього, можливості працевлаштування після завершення навчання. Учні також переглянули відеофільм про коледж; взяли участь в анкетуванні щодо майбутніх професійних намірів та дискусії про місце молоді на ринку праці, отримали індивідуальні консультації профорієнтаторів РЦЗ.

Для учнів Дулібської загальноосвітньої школи фахівці РЦЗ провели профорієнтаційний урок.

Учні охоче слухали про те, як правильно обрати головну справу свого життя, щоб приносити користь людям, почувати себе потрібним, повноцінним і задоволеним своєю працею; взяли участь у дискусії щодо того, хто є успішним у професійному середовищі, про престижність того чи іншого фаху; про те, які фактори впливають на вибір майбутньої професії.

Загалом у цих профорієнтаційних заходах взяли участь майже 120 учнів сільських шкіл Бучацького району.

Тернопільську владу кличуть за інвестиціями

У Монастириську вся надія на безробітних?