Євро-2012 по-тернопільськи: “студентська ніч” розміром у 14 місяців (фоторепортаж)

Поділитися

На 2012 рік прогнозують дві знакові події: чемпіонат Європи з футболу та кінець світу. Інтерес українського суспільства до другої події значно зменшується на фоні процесів, пов’язаних з підготовкою до першої. Кінець світу прогнозували неодноразово. На цю тему вже навіть побутує анекдот: “Апокаліпсис не відбудеться, бо не встигнемо підготуватися”. А чи встигнемо облаштувати міста і дороги до ЄВРО-2012 і чи переможе футбольний фанатизм всі недопрацювання в організаційному процесі?

Варто відзначити, що плани новоствореної координаційної ради з питань підготовки міста Тернополя, як одного з десяти важливих стратегічних об’єктів, до проведення ЄВРО-2012 досить амбітні: реконструювати міський центральний стадіон, спортивні майданчики (17 та 29 школи Тернополя), зробити штучне покриття на полях юнацької футбольної спортивної школи, розширити номерний фонд готелю “Тернопіль”, для того, щоб розмістити в ньому команду, яка тренуватиметься в місті, облаштувати фан-зону, зробити інформаційне туристичне ознакування іноземною мовою. Всі ці масштабні роботи потребують значних фінансових вливань: 22 мільйони гривень – чимала сума, яку в паперовому грошовому еквіваленті навіть важко уявити пересічному тернополянину. З міського бюджету вже виділено 6 мільйонів, сподіваються на дотацію від Обласної ради (хоча б мільйон), решту коштів планують отримати від приватних інвесторів, а також розраховують на підтримку зі столиці.

 

Представники координаційної ради з питань підготовки міста до Євро-2012 провели огляд об’єктів, вибраних для реконструкції. Андрій Баль – відомий український футболіст та тренер, заслужений майстер спорту, володар Кубку УЄФА, який водночас є заступником голови ради, акцентує на тому, що “роботи дуже багато, але місто технічно сприятливе для розміщення команди, яка тут тренуватиметься, а наявність великих паркових площ – для облаштування фан-зони”.

Міський очільник та голова координаційної ради Сергій Надал також вирішив оглянути всі об’єкти та пересвідчитися, що підрядники дотримуються контрольних термінів виконання робіт. Активно жестикулював, слухав, думав (над чим – поки загадка), навіть зрідка усміхався.

 

 

 

 

 

1. Скоро це має стати тренувальним майданчиком. Не вірите?

 

 

 

 

 

2. Андрій Баль та юні футбольні фанати 29 школи міста Тернополя.

 

 

 

 

 

 

3. “А ви бачили, як Шевченко гол забив? А я футболку маю з написом “Динамо”!” Дітей цікавить футбол, а дорослих вигода від нього.

 

 

 

 

 

4. Автограф-сесія.

 

 

 

 

 

 

5. Стадіон 29 школи. До.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Директор 17 школи міста Тернополя виглядає гостей.

 

 

 

 

 

7. Чесне слово!

 

 

 

 

 

8. Щось придумаємо.

 

 

 

 

 

9. Все сходиться!

 

10.  Тут  залишаємо місце для футбольних фанатів, які можуть надіслати свої “фотовраження” від підготовки Тернополя до Євро-2012. Опублікуємо. Чесно слово!

 

 

 

 

 

12. Все буде добре. Мусить бути.

 

 

 

 

 

 

13. Головне – баланс!

 

 

 

 

 

14. Пташка! – Серйозно?

 

 

 

 

 

15. Жартую. Треба нове табло.

 

 

 

 

 

16. Монтажні роботи. Вже є скарги жителів: якщо зроблять дах – зіпсується краєвид з вікна.

 

 

 

 

 

17. Вранці гроші – ввечері стільці.

 

 

 

 

 

18. Нові сидіння по 8 євро штука.

 

 

 

 

 

 

 

 

19. Головне не вступити в калюжу..

 

 

 

 

 

 

 

 

20. А ще зовсім трішки і було б мокро..

 

 

 

 

 

 

21. Про тоталізатор, який присутній на всіх пристойних європейських турнірах не йшлося. Нібито поза законом. Про те ж ставитимуть усі… Чому б не зробити державну букмекерську контору?

 

 

 

 

 

22. На фоні минулого.

 

 

 

 

 

23. Один голова – добре, а чотири краще.

 

 

 

 

 

24. Відчуваєте різницю?

 

 

 

 

 

25. Завершилось все Координаційною радою.

 

До підготовки підійшли з ентузіазмом, але чи вистачить його до кінця терміну виконання робіт і чи не спишуть у разі непередбачуваних обставин все на відсутність фінансування та короткі терміни? Адже Україна зараз перебуває у такому собі “студентському віці” з властивим йому характером, коли всі важливі справи вирішуються в останню ніч…

Поки що міський очільник Сергій Надал закликає всіх членів ради, до якої ввійшли представники громадських організацій, міської ради, громадських рад, бізнес-структур та засобів масової інформації, відкинути політичні упередження та сконцентруватися на роботі. Наступне засідання відбудеться на початку квітня, а всіх, хто безпосередньо причетний до процесу, просять ознайомитися з програмою та висловлювати свої пропозиції, щодо оптимізації дій. Жителі міста також можуть взяти участь в конкурсі на кращі бізнес-ідеї і зробити внесок у складання того великого іспиту під назвою “Євро-2012”, щоб не вийшло все як в анекдоті: “Матч. Звичний швидкий ритм коментатора:”Удар, м’яч у Мілевського, прохід по лівому боці, пас у штрафний майданчик, удар по воротях, штанга!” В коментаторську вривається захекний тренер:”А можна повільніше? Хлопці не встигають!”

Яна Стрілецька (фото автора)

Як на тернопільському автосервісі колеса накачують із… запахом полуниці

“Тернопільська липа” розповіла, що в нашому місті всіх охочих навчають гри на барабанах