Кілька добрих слів про найчарівнішу поетесу Тернополя

Поділитися

Відома тернопільська поетеса і телеведуча ТТБ Наталя Лазука народилася 21 cічня 1978 р. у с. Ромашівці Чортківського району. Згодом разом із сім’єю переїхала у с. Ридодуби. Освіту здобувала в Косівській школі та на історичному факультеті Тернопільського державного педуніверситету імені В. Гнатюка. Свою трудову діяльність розпочала на обласному радіо, згодом – в газеті «Подільське слово». Із 2008 року – на обласному телебаченні (ТТБ). Нині — ведуча програм «Долі людські», «Ранок з ТТБ», «Абетка гурмана», пише “ТВ”

У 2002 році видала збірку поезії «Танець квітки».

Улентність думок, стриманість емоцій, асонансність рифми – узагальнені враження від творчості Наталі Лазуки. Аналізую вірші Наталі її ж образами.

«Влаштовуєш лови, та звіра в людині не зловиш…». Звір у людській подобі, звір у рясі праведника, звір у чоботах вождя – характерна особливість найщільнішої в часі нашої епохи.

В унісон цьому:

«Філософ нікого не вчив.

Шукав простоту серед зиску

І думав «світитися» чи

Сумління віддати в хімчистку».

Прискорення часу – це і полігон для перевтілень, і шанс для самореалізації,

і чистилище душ, допоки:

Думки усмоктав телевізор,

Половлені пір’ячка душ

Вимінює крамар на мізер»

Із набуттям писемності та інших цивілізаційних «здобутків» ми втратили здатність «зрити серцем». Але з милості Божої світотворення триває й досі

шляхом Його самореалізації через митців (художників, поетів, композиторів).

«Шукаєш причини, а мудрість – у ветхій скрині…».

Ця мудрість чи милість Божа і  Наталю не обминає.

«Весілля солодке, як мед. І печальне.

І нічка трояндова ніжить. І липне

На пальцях маленьких живе і реальне

Дитятко, зачате, здається, у липні…».

7.07.2010

Зверніть увагу на дату, коли написаний вірш – сьоме липня. Вважається, що саме цей день (літнього сонцестояння) – найкращий час для зачаття. Коли я про це сказав, поетеса розповіла, що насправді цього не знала.  Отже,  її осінило натхненим чином. Можна бути певним, ангел її харизми – поряд. Яким чином ведичні знання проектуються на нашу свідомість, пробувала пояснити ще Є.Блаватська: «Таким чином, якими б вільними ми себе не рахували, ми мандруємо по житті повністю загіпнотизовані минулим, діючи наосліп під впливом того навіювання».

Пізнання – лише спокуса на шляху до примарної істини. Амбітна суєтність це шлях до горизонту, який віддаляється  в міру наближення.

«У телеекрані звіра впізнала пащу». Так може сказати людина, яка критично сприймає дійсність і може відділити зерно від полови.

Автору збірки «Кохання @ весна. крапка.net» наразі  не дає розкритися в повній мірі власний цензор. Таке враження, що це професійний комплекс «прямого ефіру», що змушує «триматися в рамках і «фільтрувати базар». Наталя потерпає від цього. У 52 ритмізованих формах використано іменники дощ – 10 раз, вітер – 9 раз, листя – 7, осінь – 6. Але й ті меланхолічні означення не творять образів, а скоріше виражають декларативну функцію мови. Разом з тим, «за завісою цього театру», відчувається напруга «Спокою»: «Душа і  метелик прикуті шпильками до світу».

Але виривається вистраждане:

«Обніматимеш пристрасно, захват у горлі зав’язне…»

«І, упавши між листя, чекатиме ранок на тебе…»

Всевишній дає надію:

«Пересіяна ця самотність на вітрі

Відчуттям перемін і видінням себе».

«Тільки радісний Бог, всміхаючись, ліпить,

То тебе із зірок, то мене із ребра».

Я бачив цю жінку не по жіночому сильною.

Нехай Натхненник допоможе стати їй слабкою, бо саме такі натури спроможні народити із хаосу танцюючу зірку.

За що ми платимо, купляючи квартиру?

Тернопільську “Нашу Україну” влаштовує влада Януковича-Хоптяна?