Корупція в Уряді Януковича – хто сяде за грати?

Поділитися

Порушено Закон. Діями міністра Єжеля державі буде нанесено збитки в особливо великих розмірах – 213 мільйонів гривень. З вересня місяця у бюджеті Міноборони не залишиться коштів на харчування солдат.

Усім про це відомо – Януковичу, Азарову, Клюєву, іншим членам Уряду, голові Антимонопольного комітету Цушку.

Фігурантів майбутньої кримінальної справи добре знають у Генеральній прокуратурі (Пшонка), Службі безпеки (Хорошковський) і Рахунковій палаті (Симоненко).

Питання лише одне: чи схаменуться і зупинять цей злочин, доки не пізно, чи навпаки – закриють очі на порушення Закону, і тоді винні сядуть за грати вже за іншого Президента?

А тепер детальніше.

Перерозподіл ринку продовольчих послуг в армії Єжель розпочав одразу після призначення на пост міністра. Лобіювання інтересів «своїх» компаній і відсторонення конкурентів досягло піку три місяці тому – перебої в харчуванні солдат і публічні скандали на всю країну.

Кабмін у пожежному порядку вніс до парламенту законопроект – продовжити до 31 березня цього року дію раніше укладених договорів з постачальниками, щоби (1) забезпечити безперебійне харчування і (2) протягом трьох місяців Міноборони могло провести нові тендери.

Парламент, так само у пожежному порядку, прийняв цей Закон, а Янукович негайно його підписав.

…Три місяці сплили. Який результат?

Перше – ніяких тендерів не було і вже не буде. Єжель і не збирався їх проводити. Він реалізував свій план, про який журналісти вже писали неодноразово, з документальним підтвердженням – замість відкритого тендеру провести закупівлю послуг на харчування …в одного виконавця, «свого» виконавця. Мінекономіки (Клюєв) задовольнило прохання Міноборони (Єжель) і дало дозвіл на одного виконавця. Причина? Тендер заблокований Антимонопольним комітетом (Цушко) до середини квітня, мовляв, потрібен час для вивчення і прийняття рішення щодо скарг від приватних компаній. Про зацікавленість тих компаній журналісти теж писали неодноразово. Насправді – тендер заблокований АМК на прохання самого Єжеля, про що Цушко (щоб не бути крайнім, бо то не його афера) щиро і прямо сказав Азарову на засіданні Кабміну. Тож Єжель зробив усе, аби не допустити тендеру і таки домігся процедури одного виконавця для «своєї» компанії.

Друге – «своя» компанія харчуватиме солдата за ціною 42 гривні на добу. При тому, що готуючи тендер, Мінфін (Ярошенко) і Міноборони (Єжель) письмово погодили максимальну ціну солдатського пайка в 36 гривень 60 копійок. Таким чином, за 2011 рік «свій» один виконавець, обраний Єжелем, обійдеться бюджету (народу) на 213 мільйонів гривень дорожче. Згідно норм Кримінального кодексу, йдеться про «збитки в особливо великих розмірах» і про верхню планку міри покарання.

Третє – харчування солдат за завищеною ціною завершиться у вересні, разом із бюджетними грошима. Що далі? Нові (старі) потрясіння в армії і нові (старі) скандали на всю країну? Не треба перевіряти граблі, вони лежать там само, де й минулої осені…

Четверте – підписувати договори на закупівлю послуг понад бюджетні призначення забороняє Закон. Відтак, посадовець Міноборони, який поставить свій підпис, знаючи, що в бюджеті на цю програму не вистачає 213 мільйонів і що Бюджетний кодекс забороняє укладення таких договорів, має сісти за грати. Разом з тими, хто організував усю цю оборудку «в особливо великих розмірах».

І останнє. Янукович, Азаров, Пшонка, Хорошковський – кожен з них ще може зупинити цей злочин. Не допустити нанесення збитків державі. Притягти винних до відповідальності. Жорстко покарати, не дивлячись, що це «свої».

Ви вірите, що так станеться? І я не вірю.

Скоріше буде так, як Ганна Герман відповідала мені у студії Shuster-Live: ми підемо з влади, ви прийдете – от тоді й водитимете до ГПУ нинішніх урядовців.

Ну, якщо так і тим більше, ви знаєте, що порушуєте Закон – тоді готуйтеся завчасно…

 

Українська правда

Сьогодні в Тернопільській облраді “мордуватимуть” економістів

Тернопільська обласна рада порушить закон?