Монастириський обласний комунальний музей лемківської культури і побуту отримав неоціненний дар – скульптуру Михайла Черешньовського «Мадонна на колінах»

Поділитися

Це стало можливим за підтримки Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України та сприяння голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди

Презентація відомого твору митця відбулася другого березня у приміщенні Монастириського обласного комунального музею лемківської культури і побуту з нагоди 100-річчя автора.

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, звертаючись до учасників імпрези, наголосив: «Справжній  митець – син нації, якому не чужі її переживання та страждання, розповідає своїми творами про рідний край усьому світу. Саме таким чином промовляє до людства творчість Михайла Черешньовського, що належить до епохальних явищ українського мистецтва. Глибоко патріотична душа справжнього націоналіста, адже він воював у лавах ОУН-УПА, незважаючи на довгі роки еміграції,  назавше залишилась із рідним поневоленим народом. Його могутній талант наполегливо й болісно пробивав собі дорогу серед складних перипетій ХХ-го століття й  усюди розповідав про важку долю лемків, про поневолення України. Символічно, що «Мадонна на колінах», подарована дружиною скульптора Людмилою  Черешньовською, напередодні столітнього ювілею посіла вельми шановане місце у музеї  земляків митця».

Олексій Кайда  подякував усім, хто долучився до цієї знаменної події в житті нашого краю.

Зокрема, Юрій Савчук, голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, який займався оформленням документів, необхідних для ввезення в країну та передачі музею твору мистецтва, розповів про те, що 3 березня 2011 року у Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького  відбудеться урочисте відкриття виставки, приуроченої до 100-річчя від дня народження видатного українського скульптора-монументаліста, педагога, громадського діяча – Михайла Черешньовського, повыдомила “Про все” прес-служба облради.

Особливо схвилювала присутніх розповідь про дитячі літа Михайла Черешньовського та славний період перебування у лавах ОУН-УПА приятельки родини митця Ярослави Путько.

В імпрезі взяли участь самодіяльні колективи Монастирищини.

“Юемсішників” обдарують мелодіями

Чому українські трудові мігранти не поспішають повертатися додому?