Соколиний зір та комп’ютер: поради тернопільського фахівця

Поділитися

Людей різного віку, які проводять за комп’ютером по кілька годин щодня – чи це фахова діяльність, комунікації чи розваги, – стає дедалі більше.

І все частіше професіонали та користувачі з усього світу говорять про однакові характерні проблеми із самопочуттям.

Виділяють п’ять основних симптомів комп’ютерного синдрому: зоровий, карпальний тунельний („мишки”), хребтовий, дихальний і судинний. Особливо часто з боку користувачів ПК звучать скарги, об’єднані під назвою „комп’ютерний зоровий синдром”(КЗС). Научастіше турбують: зниження гостроти зору вдалину і зблизька, порушення фокусування при переведенні погляду з близьких предметів на віддалені і навпаки, двоїння, швидка втомлюваність під час зорової роботи на близькій відстані, відчуття важкості, жару, піску в очах, біль під час руху очних яблук, почервоніння очей, сльозотеча, головний біль.

Частота виникнення КЗС залежить від тривалості роботи за комп’ютером та типу монітора. Тривала робота за комп’ютером вимагає підвищеної зосередженості, що призводить до значних навантажень зорової системи. Більш значні порушення спостерігаються у дітей та людей з порушеннями зору.

Щоб вберегти очі під час роботи за комп’ютером, потрібно виконувати наступні правила:

٧ гігієна праці під час роботи за комп’ютером: освітлення приміщення та робочого місця (не можна сидіть за комп’ютером у сутінках чи в темряві), вологе прибирання та провітрювання приміщення не менше двох разів на день, правильне положення тіла (зручне робоче крісло та стіл для комп’ютера), розміщення монітора (відстань від монітора до очей має дорівнювати приблизно довжині витягнутої руки), колір обладнання (оптимальний колір монітора – бежевий);

٧ наближення зображення на моніторі до природного: розмір і колір предметів (найкращими для сприймання є рубані шрифти: Arial), фон (в умовах одночасної роботи із зображенням на екрані   й документами на папері білого кольору доцільним є використання білого екрана з чорними символами; при роботі з кольоровими об’єктами на паперових носіях слід використовувати на екрані кольори зелено-блакитної частини спектра; під час ж роботи лише з екронним зображенням кращим є блакитний фон екрана і чорні символи), яскравість та контрастність зображення (не можна працювати з поставленою на максимум контрастністю і яскравістю, їх оптимальне співвідношення 3:1 – 1,5:1. Інколи збільшувати контрастність спонукає брудний екран або шар пилу, тому треба регулярно протирати монітор вологою серветкою чи спеціальним хімічним розчином.), наявність мерехтіння, відблисків. Щоб освітлювальні прилади не давали відблисків на моніторі, потрібно використовувати додаткове бокове освітлення, краще – зліва. У поле зору користувача не повинні потрапляти освітлювальні прилади, тому що це посилює навантаження на очі. Якщо щось треба передрукувати з паперу, то аркуші слід розмістити якомога ближче до екрана, щоб зменшити „розкидання” погляду.

٧ поліпшення умов функціонування зорової системи при роботі із зображенням на екрані монітора: чергування періодів зорового навантаження і відпочинку у співвідношенні 3:1, через кожні 45 хвилин роботи перед монітором потрібно робити 5-10-хвилинну перерву і гімнастику для очей (відвернутися від монітора, заплющити очі і швидко – 10-20 разів – примружитися, не розмикаючи повік, потім інтенсивно покліпати, якомога швидше розплющуюши очі; закрати очі і намалювати ними вісімку, спочатку вертикальну, а потім – горизонтальну; помасажувати скроні біля кутиків очей круговими рухами кінчиків пальців), а через кожні 2 години роботи слід робити 15-хвилинну перерву і гімнастику для всього тіла. Бажано періодично вставати з-за комп’ютера і дивитись у вікно, вдаличінь – на небо, траву, дерева; можна використовувати „прийоми далекозорості”, які розслабляють внутрішньоочний м’яз. Для цього треба зафіксувати погляд на найвіддаленішій точці в межах видимості, а потім плавно перевести погляд на кінчик власного носа. Повторювати вправу потрібно 10-15 разів, два – три рази на день. Користувачам ПК рекомендовано користуватись окулярами для роботи за комп’ютером, які покращують комфорт та якість бачення, а людям із зниженим зором – корегуючими окулярами або контактними лінзами для роботи за комп’ютером.

٧ загальноукріпльюючі заходи. Людям із напруженим режимом зорової роботи або ослабленим зором потрібно споживати більше продуктів, які підживлюють і тим сами укріплюють  сітківку: чорницю, чорну смородину, шипшину, журавлину, моркву. У їхньому раціоні мають бути також печінка тріски та зелень – петрушка, салат, кріп, зелена цибуля.

Якщо ж дотримання вищезазначених правил не вберегло від дискомфорту в очах та погіршення зору слід негайно звернутись до лікаря – офтальмолога. Фахівці „Поліклініки Медікус” щоденно консультують та проводять лікування пацієнтів, значну частку серед яких становлять саме користувачі ПК.

Основними методами лікування комп’ютерного зорового синдрому є:

٧ відпочинок від роботи за ПК та підбір індивідуального режиму роботи за комп’ютером. Особливо актуальне це питання у дітей та підлітків, очі яких ще формуються, розвиваються і  функціонально не готовими до тих значних зорових навантажень, які повинні виконувати при роботі за ПК. На замітку батькам наведемо рекомендовані режими роботи і зорового відпочинку під час роботи перед монітором ПК для дітей різних вікових груп:

Вікові групи Максимальний час безперервної роботи Тривалість зорового відпочинку Загальний час роботи перед монітором
діти 4-5 років по 7 хв. двічі на тиждень після заняття 14-15 хв. на тиждень
діти 5-6 років 10 хв. після заняття 10 хв. на день
учні 2-5 класів 15 хв. після заняття 15 хв. на день
учні 6-7 класів 20 хв. після заняття 20 хв. на день
учні 8-9 класів 25 хв. після заняття 25 хв. на день
учні 10-12  кл. 30 хв. перше та

20 хв. друге заняття

після заняття по 15 хв. 50 хв. на день

٧ оптимальна оптична корекція призначається лише лікарем після огляду, оскільки в окремих випадках вона не співпадає з тими окулярами, якими людина користується для читання чи для далі. На сьогоднішній день прогрес у оптичній промисловості дозволяє комфортно та чітко бачити на різних відстанях пацієнтам з різними видами порушень зору, завдяки наявності так званої мультифокальної лінзи, яка забезпечує комфортне бачення на різних відстаннях і при цьому не потрібно кількох пар окулярів. 

٧ медикаментозне лікування спрямоване на забезпечення максимального розслаблення перевтомленого внутрішньоочного м’язу з наступним повноцінним відновленням його функції (лікування спазму акомодації)  та покращення живлення ока. Можна приймати готові лікарські прапарати, які містять чорницю, каротиноїди, селен, цинк, мідь, аскорбінову кислоту, токофероли, а також полівітаміни. Останніми роками розроблено десятки спеціальних препаратів для додаткового зволоження очей та компенсації симптомів „сухого ока”, якими часто користуються офісні працівники, котрі багато часу проводять перед монітором ПК. Дедалі ширше  лікарі-офтальмологи використовують очні краплі з антиоксидантною дією, що сприяють процесам відновлення структур ока, а відповідно зменшенню проявів КЗС. Слід звернути увагу, що інколи в аптеках тим, хто просить „щось від втомлених очей”, пропонують краплі, котрі швидко знімають почервоніння і здавалося б проблему. Проте звуження судин , які живлять око, веде до погіршення його кровопостачання та лише ускладнює проблему. Тому препарат Вам повинен порекомендувати  досвідчений лікар, а не фармацевт в аптеці.

٧ фізіотерапевтичне та апаратне лікування

У комплексному лікуванні КЗС  фахівці „Поліклініки Медікус” часто використовують фізіотерапевтичні методики (магнітотерапія, УВЧ-терапія, медикаментозний електрофорез, акопунктура), які дозволяють покращити якість та  зменшити тривалість лікування. Фізпроцедури у поєднанні  з апаратним лікуванням (програми для лікування спазму акомодації, розвитку резервів зору) дають хороший  тривалий результат і широко використовуються у лікуванні дітей та пацієнтів молодого віку.

Окремо хочу виділити найбільш новий метод лазерної стимуляції – безболісна процедура, яка дозволяє за п’ять десятихвилинних сеансів, що проводяться в зручний для Вас час, позбутись неприємних симптомів. В основу методики покладена дія променя світла низької інтенсивності на структури ока. В результаті покращується мікроциркуляція, обмінні процеси та живлення тканин ока, активізується місцевий імунітет та знімається спазм внутрішньоочного м’яза.

Сподіваюсь, дана публікація стане у пригоді користувачам ПК і допоможе зберегти їх зір соколиним, та спонукає звернутись до офтальмолога тих, хто відчуває погіршення зору.

Лікарі „Поліклініки Медікус” завжди на сторожі Вашого здоров’я!

Оксана Хомишин

лікар-офтальмолог

”Поліклініки Медікус”, Тернопіль

Чому українські трудові мігранти не поспішають повертатися додому?

Програмна інженерія в Тернопільському “політесі” на висоті