Табачник хоче знищити сільські школи?

Поділитися


Українська народна партія заявляє, що міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро ТАБАЧНИК планує знищити школи в українських селах. З цією заявою виступив член Правління Української народної партії Володимир СТУПАК.

За його словами, під «концепцію» міністра попадуть переважно школи малих та середніх українських сіл. Так політик прокоментував ініціативу Дмитра ТАБАЧНИКА закрити всі школи, де навчаються менше 40 дітей, тобто практично кожну десятку українську школу.

«Міністр пропонує, щоб шкільні автобуси збирали дітей з 3-4 населених пунктів, однак у багатьох українських селах про «шкільні автобуси» навіть не чули, а діти й так змушені щодня долати не один кілометр, щоб потрапити до школи. А після запровадження ініціативи ТАБАЧНИКА значна частина українських дітей просто фізично не зможе відвідувати школу, відстань до якої складатиме 5-10 і більше кілометрів», – зауважив представник УНП.

Він підкреслив, що «сільські школи – це переважно освітні заклади з українською мовою викладання, тобто в черговий раз готується удар саме по україномовній освіті, що ще більше зменшить відсоток україномовних шкіл в державі».

«УНП вимагає відмовитися від практики масового закриття шкіл та розглядати ситуацію в кожному окремо взятому випадку. У деяких, особливо віддалених, районах, через велику відстань між населеними пунктами, повинні функціонувати неповні середні, де є навіть 20-25 дітей», – продовжує політик.

«Міністр освіти і науки молоді та спорту не має права закривати очі на статтю 53 Конституції України, яка гарантує кожному українцю право на доступну і безкоштовну середню освіту, в тому числі й у сільській місцевості» – підсумував Володимир СТУПАК.

УНП: Справжні  сепаратисти засідають у Верховній Раді Криму

«Вирок  лідерам нелегалізованого об’єднання “Народний фронт “Севастополь-Крим-Росія” можна вважати  лояльним, проте він  має  попередити сепаратистські сили Криму», – заявив голова Кримської організації Української народної партії Олег ФОМУШКІН, коментуючи рішення Апеляційного суду в Сімферополі стосовно громадян Народного фронту за фактом публічних заходів і розповсюдженню матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України.

У січні 2008 року Кримське управління Служби безпеки України порушило  кримінальну справу за звинуваченням  Валерія ПОД’ЯЧОГО і Семена КЛЮЄВА у закликах до приєднання Криму до Росії. Тоді на прес-конференції в Сімферополі активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» звернулися до Верховної Ради АРК з вимогою ухвалити декларацію про «возз’єднання» Криму з Росією та оголосити півострів територією, яка перебуває «під юрисдикцією Російської Федерації».

Активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій ПОД’ЯЧИЙ і Семен КЛЮЄВ отримали по три роки позбавлення волі умовно із випробувальним терміном на один рік. Апеляційний суд Криму визнав їх винними у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність кордонів України.

«Відомо, що справжні сепаратисти знаходяться в Верховній Раді Криму, чого варті слова одного з їх керівників по даній справі, що «суд та прокуратура мали давно закрити таке «судилище». Впевнений, що саме вони збуджують україноненависницькі настрої, виконуючи указівки російських спецслужб», – підсумував  Олег ФОМУШКІН.

Ірина КЛЮЄВА, Крим, (097) 706-79-19

УНП попереджає про загрозу «шансонізації» України

Якщо Президент України не накладе вето на закон «Про внесення змін до закону України про телебачення і радіомовлення», у якому скасовується норма про не менше 50% творів українських авторів і виконавців у нашому телерадіоефірі, український радіопростір швидко перетворюватиметься на суцільне «радіо шансон». У цьому переконаний заступник голови Української народної партії, екс-керівник Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення  Віталій ШЕВЧЕНКО.

За його словами, скасування квот на українську музику не лише загрожує знищенням національної музичної культури та кволого українського шоу-бізнесу, а й створить передумови для деградації української молоді, зануреної в повсюдну російську попсу. Так політик прокоментував проведення акції протесту українських виконавців під гаслом «Українську музику – в ефір» з метою скасування закону, розробленого Партією регіонів.

«Загрози від такої законодавчої новації зрозумілі українським виконавцям, адже замість української музики та творів українських виконавців в нашому ефірі все заполонить низькоякісний російський музичний продукт. Поширення якого, до речі, обмежують і в самій Росії», – вважає член Правління УНП.

«Музична ініціатива» Партії регіонів, вважає він, поставила в скрутне становище Президента України, який або заветує недолугий закон, або розпишеться у власній безпомічності і санкціонує виховання нашої молоді у традиціях російської «зони».

КІРОВОГРАДЩИНА. Регіонали намагаються сховати пам’ятник холодноярському отаману Костю Блакитному

Як продовження політики духовної окупації розцінюють у Кіровоградській обласній організації Української народної партії рішення перенести пам’ятник головному отаману Холодноярської республіки, отаману Степової дивізії Костю БЛАКИТНОМУ (ПЕСТУШКУ) з центру його рідного села Ганнівки на задвірки.

Іще однією причиною того, що депутати Ганнівської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області ухвалили таке рішення, може бути фінансова зацікавленість одного з місцевих ділків – комерційний інтерес до земельної ділянки, на якій встановлено пам’ятник Костю БЛАКИТНОМУ, вважають в УНП.

Кіровоградська обласна організація УНП закликає депутатів Ганнівської сільради переглянути та скасувати це рішення і не паплюжити пам’ять свого земляка.

Довідково. 24 серпня 2010 року в селі Ганнівка Петрівського району Кіровоградської області відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятника Костянтину Юрійовичу ПЕСТУШКУ (1898 -1921), більш відомому як Кость СТЕПОВИЙ-БЛАКИТНИЙ – отаман грізної Степової дивізії, що був деякий час Головним отаманом Холодного Яру.

Василь ЛЕВИЦЬКИЙ, Кіровоград

СУМЩИНА. Заради грандіозного будівництва в Сумах хочуть знищити парк

Плани губернатора Сумщини Юрія ЧМИРЯ збудувати льодову арену, тенісні корти, футбольне поле й басейн можуть завдати небувалої шкоди сумському парку відпочинку імені Кожедуба. У цьому переконаний голова міської організації УНП Сергій ТОКАР.

За його інформацією, нові об’єкти планують розмістити на території парку імені Кожедуба і стадіону «Ювілейний», уже навіть закладені кошти на будівництво тренувального футбольного поля розміром 80 на 120 метрів.

«Парк залишається, по суті, єдиною в місті зеленою зоною, де відпочивають сумчани. Під час такого грандіозного будівництва зеленому масиву завдадуть небувалої шкоди, якщо взагалі його не буде знищено», – стверджує ТОКАР.

Він нагадує, що «два роки тому місцеві екологи домоглися, щоб у природоохоронній зоні не виділяли землю під будівництво невеликого стадіону для хокею на траві».

«А тут уже планують величезний комплекс, і обласній владі байдуже, що про це думають сумчани», – обурюється представник УНП.

Олександр ВИРСЬКИЙ, Суми, (095) 682-16-39

ЗАКАРПАТТЯ. Відбулася презентація нової прозової книги закарпатського поета-лірика Василя КУЗАНА

1 березня відбулася презентація прозової книги поета-лірика, члена колегії Центрального проводу Української народної партії з питань мовної політики, культури та духовності, члена Ради Закарпатської обласної організації УНП Василя КУЗАНА «Смерековий Камінь Зачарованої долини», в якій письменник переповідає одну з легенд урочища Смерековий Камінь. Книга побачила світ у видавництві «Краєвиди Карпат».

Автор назвав свій твір «спробою опоетизувати та створити легенду Смерекового Каменя, передати в ліричній формі сутність та філософію людського життя».

Будучи начальником Іршавського районного відділу культури і туризму, Василь КУЗАН долучився до маркування туристичного шляху в національному парку «Зачарована долина», до популяризації урочища і самого заповідника.

«Смерековий Камінь є пам’яткою природи, однією з візитівок Іршавщини – краю вина та пісень, серця Закарпаття. Сподіваюся, що моя книга знайде шанувальників серед поціновувачів романтичної прози, патріотів рідного краю та гостей Закарпаття, які мають бажання повніше пізнати Україну, націю та себе», – сказав Василь КУЗАН під час презентації твору.

Довідково. Василь КУЗАН – член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України, дипломант міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат премії ім.Ф.Потушняка в галузі поезії за літературознавства, лауреат конкурсу літературних критиків України, автор 9 книг, понад сотні пісень та низки публікацій в Україні та за кордоном. Окремі його твори перекладені англійською, чеською, словацькою, польською, німецькою, російською мовами.

Михайлина МАНЗУЛИЧ, Ужгород, (0312) 61-41-60

Акція вшанування великого Кобзаря «Борітеся — поборете!» відбудеться у Тернополі 9 березня о 13.00 біля пам’ятника Тарасу Шевченку

Фестиваль культур в рамках проекту “ Світ без кордонів ” відбудеться в Тернополі