Тернопільщина відзначить 125-річчя письменниці Іванни Блажкевич

Поділитися

Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян підписав розпорядження, яким затвердив заходи з відзначення в області 125-річчя з дня народження відомої письменниці, педагога, етнографа, нашої землячки Іванни Блажкевич.

В рамках вшанування ювілейної дати, у жовтні 2011 року заплановано провести науково-практичні конференції, тематичні вечори, виховні години, усні журнали у навчальних закладах області, організувати тематичні виставки в музеях, архівах, бібліотеках області, присвячені життю і діяльності Іванни Блажкевич, провести урочисті академії „Її життя – як смолоскип” у м.Тернополі, смт Козова, родинному селі Денисові Козівського району.

Також восени відбудеться презентація в навчальних закладах книги В.Вознюка „І.Блажкевич – духовна посестра О.Кобилянської”.

Крім того буде видано довідник „Лауреати премії ім. І.Блажкевич”.

Довідково:

Іванна Блажкевич народилася 9 жовтня 1886 року в с. Денисові Козівського району.

Тривалий період працювала вчителькою і вихователькою дитячих садків у галицьких селах, вела активну громадську роботу серед жінок і молоді. У вересні 1939 року обиралась депутатом Народних Зборів Західної України. В 1941 – 43 рр. була директором с/г школи в с.Денисові.

Виступала в різних жанрах дитячої літератури: поезії, драматургії.

Вийшли з друку її збірки «Подоляночка», «Прилетів лелека», «Чи є в світі щось світліше», «Прилетіла ластівочка».

Іванна Омелянівна Блажкевич — автор спогадів про І. Франка, О. Кобилянську, В. Стефаника, Т. Бордуляка, О. Вітошинського, П. Думку, К. Устияновича, О. Кульчицьку. Збирала пісні, афоризми, етнографічні матеріали. Була ініціатором створення Денисівського краєзнавчого музею.

Померла 2 березня 1977 року.

У Денисові створено музей-садибу Іванни Блажкевич. Восени 1988 року в Денисові споруджено їй пам’ятник.

У 1993 році встановлено літературну премію імені Іванни Блажкевич, яка щороку вручається українським літераторам у її рідному селі на день народження письменниці.

Ходаки з Тернопільщини дійдуть аж до… Франції

Вивчити рідну мову українським дітям допомагають китайці