Фотопроект Під PRESSом – у Тернополі провалився

Поділитися

Круглий стіл „Цензура в Ураїні: методи ефективної протидії” та відкриття фотовиставки Під PRESSом

21 квітня о 17 год. у приміщенні Арт-галереї «Бункермуз» відбулося урочисте відкриття фотовиставки Під PRESSом. Ініцаторами проведення виставки у місті Тернопіль виступила громадська організація «Демократичний Альянс». Тернопіль – четверте місто, яке приймає фотопроект.

 

Метою фотовиставки є привернення уваги громадськості до проблем цензури та утисків свободи слова в Україні.

Відкриттю фотовиставки передував круглий стіл „Цензура в Україні: методи ефективної протидії”. За його підсумками журналісти дійшли висновку, що для розвитку свободи слова необхідно:

–          Піднімати професійний рівень журналістів;

–          Розвивати громадську журналістику та більше користуватись новими медіа;

–          Більше працювати над розумінням важливості свободи слова з власниками ЗМІ, а не журналістами;

–          Журналістам навчитись казати «НІ» спробам впливати на об’єктивність їхніх матеріалів та надавати більшого розголосу усім проявам утисків свободу слова;

–          Розвивати профспілки.

 

Загалом, під час круглого столу відбувся досить плідний та цікавий обмін думкам щодо ситуації зі свободою слова в Україні, причин виникнення цензури та шляхів її подолання.

 

Ведучий програми «Сводода слова» на телеканалі ICTV Андрій Куликов відзначив «Методи, якими тиснуть на журналістів, зараз набагато вишуканіше, ніж раніше, їх не завжди можна виявити» … «Не у тому суть чи є «темники» чи «усники», а у тому, що є «системники», і ми всі працюємо в системі, яка складається з правил. Щоб зламати ці правила, треба знати про твій ресурс сказати «НІ»… «Що стосується Інтернету, як можливості донесення інформації, то, наприклад, блоги всього лише сучасна форма щоденників і 90% з них до журналістики не мають жодного відношення»… «Мій заклик говорити власникам «НІ», якщо на вас тиснуть, та піднімати професійний рівень журналістів»… «А взагалі, на всякий випадок, завжди варто мати іншу спеціалізацію, не журналістську. Це дає можливість говорити відверто, не боячись втратити роботу».

 

Журналіст програми «Сьогодні. Підсумки» на каналі TVi Юлія Банкова зазначила «Журналісти часто не хочуть казати «ні», адже простіше написати те, що каже головний редактор. В свою чергу, «незручних» журналістів часто просто усувають, не даючи їм можливості готувати сюжети або «садячи» на таку заробітну плату, за яку просто нереально нормально жити. А інколи просто звільняють та набирають інших. Будь-який спротив – це спротив, та відмовлятись від нього в будь-якому випадку неправильно» … «Ми здатні самі формувати правила. Чим більше ми будемо говоримо, тим важче буде на нас тиснути».

 

За словами Юрія Штопка, регіонального видавця медіа-корпорації «РІА» Цензури немає. Я не відчуваю тиску, бо власники нашого видання не є політиками, не є членами певних політичних сил, а є бізнесменами. І це дозволяє нам бути об’єктивними».

Хоча сам пан Штопко цензор ще й який. Для прикладу, нещодавно одні зі співробітниць редакції взяли участь у конкурсі одного з місцевих інтернет-сайтів. Пан Штопко влаштував такий скандал!!!

 

Журналістка видання «20 хвилин» Євгенія Цебрій відзначила «У нас немає тиску чи цензури зі сторони власників, але не завжди можемо отримати потрібну інформацію. Не завжди ми можемо почути те, що хочемо почути. Чиновники не хочуть прямо відповідати на запитання або взагалі уникають контакту з журналістами. Часто нам просто забороняють знімати певні заходи.

Один з найефективніших способів тиску на чиновників є постійний тиск шляхом, зокрема, телефонних дзвінків з проханням надати необхідну інформацію».

 

Як вважає Тетяна Тарасенко, голова Тернопільського прес-клубу «Починати боротьбу зі ЗМІ треба не з того, щоб говорити із журналістами про важливість свободи слова, а з донесення цього до власників ЗМІ».

 

За словами колишнього журналіста телеканалу ТВ-4, а тепер представника маркетингової агенції «Прості рішення» Юрія Кулика «Влада ставиться до журналістів і до ЗМІ, як до бренду. Чим авторитетнішим є ЗМІ, тим краще ставлення до журналіста видання» … «Найбільш позитивним є те, що останнім часом журналісти хочуть розвиватись і сказати, що вони є особистістю» … «Найбільша іскра та бажання відчувається у молоді», повідомляється у прес-релізі. Хоча насправді пан юрій ніколи не був журналістом. Він про це й сам заявив на зустрічі. Тому. Те, що він говорив під час засідання, сприймати можна було хіба з поблажливістю.  Загальщина з “еканням”, “беканням”. Виступ дуже нагадував провальну “промоцію”  найневдалішого кандидата на посаду мера Тернополя на останніх виборах Василя Чубака. Хоча пана Юрія всі поважають як особистіть і фахівця телеоператора, але розповідати про журналістику – це ну ду-у-у-у-уже-е-е-е-е далеко-далеко не його справа.

Загалом, якби не столичні гості, то захід провалився б з тріском. Чому? Та тому, що цензура існує чи не в усіх редакціях. Якщо цензором не виступає власник, то відділ реклами, який боїться втратити рекламодавців.

А фотовиставка – неймовірно цікава. Рекомендуємо відвідати.

 

Учасниками круглого столу були:

  • Андрій Куликов, журналіст, ведучий програми «Свобода слова», ICTV, Київ;
  • Юлія Банкова, журналіст, програма «Сьогодні. Підсумки» TVi, Київ;
  • Євгенія Цебрій, журналіст видання «20 хвилин», Тернопіль;
  • Юрій Штопко, регіональний видавець медіа-корпорації РІА;
  • Тетяна Тарасенко, голова Тернопільського прес-клубу;
  • Юрій Кулик, колишній оператор телеканалу ТВ-4, представник маркетингової агенції «Прості рішення», Тернопіль;
  • Андрій Сидоренко, громадський діяч, партнерство «Новий Громадянин», Київ.

 

Довідково:

 

Ідея фотопроекту Під PRESSом виникла під час зустрічі учасників журналістського руху «Стоп цензурі!», громадських діячів та художників півроку тому.

Проект Під PRESSом організований в рамках партнерства «Новий Громадянин» (за підтримки журналістського руху «Стоп цензурі!».

Ініціатива проведення виставки та круглого столу в Тернополі належить ВМГО Демократичний Альянс за підтримки Арт-галереї «Бункермуз» та Мистецького об’єднання “Коза”..

Учасники фотопроекту: Сергій Андрушко, Юлія Банкова, Леся Ганжа, Ілона Довгань, Вахтанг Кіпіані, Андрій Куликов, Наталія Лігачова, Сергій Лещенко, Юрій Луканов, Ігор Луценко, Мустафа Найєм, Мирослав Откович, Осман Пашаєв, Віталій Портников, Віталій Сич, Роман Скрипін, Ольга Сніцарчук, Єгор Соболєв, Наталка Соколенко, Святослав Цеголко, Артем Шевченко.

Фотограф: Олександр Бойко.

В Тернополі фотопроект триватиме з 21 по 29 квітня 2011 року.

На Тернопільщині будуть дороги як у президентської автодороги до Межигір`я?

Святослав Липовецький розповів як тернопільські експерти сприймають роботу міського голови Сергія Надала (відео)