Голова обласної ради, на відміну від губернатора, гідно та ще й українською мовою представив Тернопілля

Поділитися

«В області робиться все можливе по створенню сприятливих умов для надходження вітчизняних та іноземних інвестицій.  Ми зацікавлені у розвитку взаємовигідного, динамічного партнерства, реалізації спільних і перспективних ідей для вирішенні завдань соціально-економічного розвитку області, зміцненню української державності», – Олексій Кайда

У Тернопільському національному економічному університеті відкрився VI  Міжнародний інвестиційний форум. Його учасниками є представники бізнесових структур та офіційні делегації з 21 країни світу.  Голова обласної ради привітав учасників інвестиційного форуму і висловив сподівання на привабливі для області пропозиції від іноземних та українських партнерів.

«Дозвольте щиро вітати Вас на нашій благословенній Тернопільській землі, з великою приємністю засвідчити свою повагу українським та іноземним гостям, нашим друзям та партнерам, присутнім на сьогоднішньому форумі, – зазначив голова обласної ради Олексій Кайда. – Вашу участь у форумі ми сприймаємо як вияв підтримки економічних та соціальних процесів в нашій області, небайдужість до тих проблем, вирішення яких матиме позитивний вплив на результати соціально-економічного розвитку області. Не можна не відмітити і того моменту, що через наявність ряду чинників уповільнення динаміки економічного зростання в області, викликаних проявами загальнодержавної економічної кризи, зокрема, суттєві валютні коливання, криза ліквідності банківських установ, суттєве зростання імпорту продукції на фоні недостатньо ефективної підтримки експортоорієнтованих галузей економіки, значне падіння обсягів виробництва у легкій промисловості, спад виробництва в аграрному секторі, скорочення обсягів будівельних робіт, зростання цін і тарифів на товари і послуги, скорочення внутрішнього платоспроможного попиту не дало можливості подолати ряд наявних проблем в соціально-економічному розвитку і як наслідок, ситуація у реальному секторі економіки краю залишається складною».

Голова обласної ради звернув увагу на те, що з метою макроекономічної стабілізації, посилення соціального захисту, початку системного реформування економічних відносин та соціальної сфери в області намічено проведення ряду першочергових, найважливіших заходів. А саме:  із питань детінізації економічних процесів в області;  із покращення фінансового стану економіки області;  із покращення роботи промислового комплексу області;  із стабілізації цінової ситуації.

– Поряд з цим потребує вирішення ціла низка проблемних питань розвитку окремих секторів економіки області, – констатував Олексій Кайда. – Перше, розвиток агропромислового комплексу, де основними із заходів по його реалізації вважати створення великотоварного виробництва тваринницької продукції, фермерських господарств, оновлення машино-тракторного парку, здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу, стимулювання розвитку сільськогосподарської кооперації та будівництво гуртового сільськогосподарського ринку. Друге, впровадження найновіших технологій в будівництво і виробництво будівельних матеріалів. Третє, розбудова і модернізація транспортної інфраструктури, де основними із спільних заходів по їх реалізації вважати реконструкцію аеропорту з розрахунку потужності на західний регіон, будівництво автовокзалу з розрахунку потужності на західний регіон, будівництво автомобільних доріг. Четверте, впровадження високих європейських та світових технологій і стандартів в галузях освіти та медицини, де основними із заходів по їх реалізації вважати забезпечення належного  функціонування комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня», завершення будівництва та реконструкції зверх 20 навчально-виховних закладів області, а також завершення будівництва обласної наукової бібліотеки в м. Тернополі та архіву. П»яте, розвиток туристично-рекреаційного потенціалу області. Шосте, організація курортів в рекреаційних зонах (з використанням лікувальних мінеральних вод, субтропічного клімату Дністровського каньйону). Сьоме, розвиток інфраструктури охорони навколишнього середовища, де основним із спільних заходів по їх реалізації є будівництво заводу із переробки та утилізації твердих побутових відходів. Усі ці заходи потребують фінансової підтримки з боку держави та стимулювання залучення інвестицій в економіку області.

Голова обласної ради поінформував учасників форуму, що підготовлено проект угоди щодо регіонального розвитку між Кабінетом Міністрів України та Тернопільською обласною радою і направлено у Мінрегіонбуд України подання «Про укладання Угоди щодо регіонального розвитку між Кабінетом Міністрів України та Тернопільською обласною радою». Орієнтовний загальний обсяг фінансування спільних заходів становить 1 млрд. 320 млн. 933 тис.грн., в тому числі за рахунок державного бюджету – 951,5 млн. грн., місцевих бюджетів – 238,6 млн. грн., інших джерел – 130,7 млн.грн., в тому числі й інвестицій.

«Підготовлений проект угоди виражає прагнення спільними зусиллями перетворити Тернопільську область на сучасний діловий регіон України і основне завдання в цьому питанні заключається в прискоренні терміну підписання Угоди регіонального розвитку між Кабінетом Міністрів України та Тернопільською обласною радою, – зазначив голова обласної ради. – Одночасно з цим, у вирішенні ряду вищеназваних питань розвитку окремих секторів економіки області ми покладаємо великі надії на підвищення активності закордонних партнерів щодо надходження прямих іноземних інвестицій в економіку області, а також вітчизняних. Виходячи з цього, в області робиться все можливе по створенню сприятливих умов для надходження в область вітчизняних та іноземних інвестицій, які передбачають підвищення інвестиційного іміджу регіону, створення спеціальних режимів залучення інвестицій на окремих територіях області та комплексний супровід проектів, які вимагають залучення іноземних інвестицій. Цьому сприяють в певній мірі і конкурентні переваги області серед інших територіальних утворень України. Серед них: розташування  на території  області   історичних   культурно-освітніх  центрів   (Бережани,   Борщів,   Бучач,   Збараж    Зборів,    Кременець, Теребовля, Чортків), пов’язаних з давньою європейською      цивілізацією; присутність двох християнських святинь світового значення: Свято-Успенської Почаївської Лаври та Марійського Духовного Центру в Зарваниці;  високі показники чистоти довкілля; доволі високий індекс людського розвитку та великий  відсоток студентства серед мешканців області, наявність рейтингових як в середині країни та і за її межами науково-освітніх установ; наявність розвіданих промислових запасів сировини для виробництва місцевих будівельних матеріалів гіпсу, вапна, будівельних і скляних пісків, крейди, вапняків, ангідритів, облицювального каменю, а також прісних та мінеральних вод та великої кількості пам’яток історії, археології, монументального мистецтва як об’єктів туристичної та наукової зацікавленості; вигідне географічне розташування обласного центру, як перспективного транспортного вузла у південно-західній Україні; наявність аеропорту та розгалуженої мережі автомобільних доріг, а також газопроводів-підводів до населених пунктів».

Голова обласної ради особливу увагу звернув на розвиток туристично-рекреаційного потенціалу області, в якому є надзвичайно великі приховані резерви для залучення інвестицій.

«Серед них – унікальний не лише в масштабах України, а й Європи релігійний туризм, представлений найбільшими пам’ятками православної і греко-католицької церков – Почаївською лаврою і святинями Зарванниця; спелеотуризм, для розвитку якого є цілий комплекс печер в Чортківському, Борщівському і Заліщицькому районах області; водний туризм по живописних річках краю – Дністер та Серет; організація зимового відпочинку (маємо чудові гірські масиви, санну трасу і комплекс трамплінів у Кременецьких горах), тощо. Як бачимо поле для співробітництва є надзвичайно широке. Ми зацікавлені у розвитку взаємовигідного, динамічного партнерства і хочеться виразити надію на Вашу підтримку наших прагнень, а також висловити впевненість, що вже невдовзі ми можемо очікувати від Вас нових, спільних і перспективних ідей у вирішенні сподівань і намірів по реалізації проблемних завдань соціально-економічного розвитку області, зміцненню української державності», – зазначив Олексій Кайда.

Очільник обласної ради побажав учасникам Міжнародного інфестиційного форуму успіху, наснаги і плідної праці.

Олексій Кайда також взяв участь у засіданні міжнародного трейд-клубу, яким розпочався Міжнародний інвестиційний форум.

Триватиме форум протягом двох днів.

Сьогодні розкриття контейнера з китайською гречкою відбудеться з пресою

Ситуація з дотриманням прав людини в Україні – як її бачать організації громадянського суспільства ?