Головне – людина, а не її інвалідність

Поділитися

7 квітня 2011 року Національна Асамблея інвалідів України разом із агенцією Talan Group започаткували цілісну програму зміни свідомості суспільства по відношенню до людей з інвалідністю. Насьогодні, на жаль, більшість українців ставляться до них з неприязню, жалістю чи байдужістю, не розуміючи, що люди з інвалідністю заслуговують на толерантне ставлення.

За підтримки НАІУ кампанія на користь людей з інвалідністю, в рамках якої заплановано акції у громадських місцях, онлайн, окрема програма для дітей, активну участь знаменитостей, буде продовжуватись мінімум рік. І від сьогодні вона вже почалась зі столиці України м. Києва.

Толерантність… Ми щоразу стикаємось із цим словом, досить часто, не вникаючи у його суть… Толерантність у сучасному розумінні, це не тільки терпимість, але й повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Толерантність – це єдність у різноманітті.

 

Осмислюючи поняття толерантності по відношенню до людей з інвалідністю, Національна Асамблея інвалідів України разом із PR агенцією Pleon Talan і агенцією інтегрованих маркетингових комунікацій Talan Communications (разом – Talan Group) започаткували цілісний проект під назвою «Толерантне суспільство», яка покликана змінити ставлення суспільства до людей з інвалідністю. Однією із складових стане національна програма «Головне – людина, а не її інвалідність», яка була презентована 7 квітня, у величний день Благовіщеня, широкому загалу.

 

«Головна проблема людей з інвалідністю – це не відсутність інвалідного візка, протеза, маленька пенсія чи державна допомога, – заявив у своїй промові голова Національної Асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич. – Хоча це доволі суттєві проблеми. Головне, щоб суспільство усвідомило, що інваліди мають право на життя і рівні можливості». Досить часто суспільство сприймає людину з інвалідністю як убогу людину – без здібностей, з втраченими можливостями, котра вимагає матеріальної підтримки і щоденної допомоги; людини, яка не може реалізувати себе в суспільстві.

 

Поза тим, інвалідність, за словами Валерія Михайловича, не зважає людині самореалізуватись.  «Чи знаємо ми, що такі славні представники людства, як: композитори Федерік Шопен, Іоган Себастьян Бах і Людвіг ван Бетховен,  художники Тулуз-Лотрек, Леонардо да Вінчі, Клод Моне, Едгар Дега, відома французька актриса Сара Бернар і багато-багато інших мали суттєві проблеми з інвалідністю? Я хочу нагадати, що знаменитий британський вчений-фізик, автор теорії «чорних дір» професор Стівен Хокінг, котрого називають сучасним Ейнштейном і котрий понад 40 років прикутий до інвалідного візка та може спілкуватись зі світом лише за допомогою комп’ютерного синтезатора мови, 4 роки тому здійснив політ на спеціально сконструйованому літаку, щоб випробувати стан невагомості. Уявіть собі, незважаючи на важку інвалідність,  Хокінг досліджує фундаментальні закони, що керують Усесвітом! Він – восьмий геній зі списку «100 геніїв сучасності» – продовжує жити повноцінним життям, пізнаючи нове і даруючи свої знання світові!» – наголосив В.Сушкевич. Він відзначив, що суспільство повинно надавати можливість людям з інвалідністю реалізовувати свій потенціал. Сучасне сприйняття інвалідів в українському суспільстві Сушкевич називає «ментальною інвалідністю».

 

«Ми розраховуємо на те, що спільно ми заставимо суспільство задуматись над питанням толерантного ставлення до людей з інвалідністю та будемо плекати відношення до цих людей як до рівних», – наголосила директор агенції інтегрованих маркетингових комунікацій Talan Communications Ірина Новікова.

 

Сьогодні проект вже вийшов на стадію втілення. Розроблений логотип кампанії. Він відбиває головні цінності, реалізації яких присвячена соціальна активність Talan Group та НАІУ – створення в Україні суспільства, в якому люди з інвалідністю почуватимуть себе людьми і зможуть вести повноцінне життя. 5 квітня в Києві, на найбільш людних станціях метро міста Києва з’явилися постери «Головне – людина, а не її інвалідність». На найближче майбутнє запланований ціла низка активностей, у тому числі ambient-реклама в торгових центрах м. Києва, соціальна реклама в глянцевих виданнях тощо.

 

Кампанії, що боротиметься за права інвалідів, необхідні молоді волонтери і можливість розповсюджувати інформацію через Інтернет, який для багатьох людей з інвалідністю є єдиним вікном у світ. «Надзвичайна наша проблема – волонтери», – наголосив В.Сушкевич. За його словами, програма потребує участі молодих людей: без них вона не буде функціонувати.

 

До проекту вже приєдналися КП «Київський метрополітен» і прес-центр «Наш Продукт». І це тільки початок. Ми сподіваємося, що в Україні знайдеться достатньо соціально відповідальних компаній, щоб утілити ідею толерантного суспільства в реальність.

 

Приєднуйтеся! Кращу Україну можна створити тільки спільними зусиллями найкращих, повідомили “Про все” у   прес-службі НАІУ

Завершився конкурс “Прикольне фото”. Продовжується фотоконкурс « Міс Інтернет-Тернопіль’ 2011»

У Тернополі протестували проти популяризації гомосексуалізму