Євроклуби відкрили Європейський рік волонтерства 2011 в Україні: з Тернополя – Мирослава Харчук

Поділитися

16-17 квітня в Кіровограді тривала майстерня для шкільних Євроклубів України “Розширення можливостей волонтерів для об’єднаної Європи”.

Майстерня стала початковим заходом в рамках проекту Представництва Європейського Союзу в Україні “Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році”, що виконує Всеукраїнська громадська організація “Українська асоціація європейських студій”. Програма майстерні включала відкриту для широкої громадськості презентацію цілей Європейського року 2011 в Україні, та тренінгову частину, включно з рольовою грою – для відібраних за конкурсом учасників. Кіровоград було обрано місцем проведення заходу також за підсумками конкурсу – на підставі активності місцевих молодіжних Євроклубів у проведенні власних творчих майстерень з використанням методу SWOT-аналізу.

Відкриття майстерні і презентація Європейського року волонтерства 2011, який цьогоріч відзначається в 27 країнах-членах Євросоюзу, проводилось в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського у неформальній обстановці. Бібліотека гостинно зустріла учасників майстерні й презентувала свій Центр євроінформа-ції. Розпочавшись з ігор на знайомство і конкурсів на знання країн Європи, зустріч стала платформою для щирої дискусії між освітянами різних областей України щодо добрих практик впровадження сучасних форм і методів неформальної освіти через діяльність шкільних Євроклубів. Представники клубів, що перемогли на конкурсі SWOT-майстерень, – Шашолко Світлана з Піщанської гімназії (Полтавська область), Наявко Наталія з Євроклубу “Промінь Європи” Новороздільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 4 (Львівська область) та Харчук Мирослава з Євроклубу “Дружба” Тернопільської СШ І-ІІІ – розповіли свої історії успіху і отримали призи від Представництва ЄС в Україні.

Тренінгова частина майстерні для Євроклубів проходила у готелі Рейкарц-Кіровоград. Впродовж двох днів, працюючи в надзвичайно щільному графіку, опікуни і члени Євроклубів виборю-вали призи за активність і знання європейської інтеграції, перевтілювались у співробітників міжнародних установ, приймали рішення, що мали покращити умови для волонтерства в Європі, планували спільну діяльність в рамках проекту та мережеві ініціативи Євроклубів.

За словами Світлани Шашолко, координаторки новоствореного Євроклубу із с. Піщане, “найбільше сподобалось те, що використовувалась рольова гра. Коли розповідають щось на словах, це складно згадати в той же день. Через те, що з нами була проведена ця рольова гра, я мабуть на все життя буду пам’ятати, як функціонує весь механізм прийняття рішень з питань молодіжної політики в ЄС. У Євроклубах використовувати такий формат для пояснення дітям складних речей дуже корисно. Я обов’язково з дітьми проведу таку вправу, і візьму на озброєння інші цікаві методи, які були на майстерні”. Більше аудиозаписів з коментарями учасників майстерні доступні тут: http://goo.gl/TkA5G.

За підсумками майстерні будуть вдосконалені й опубліковані методичні поради з прове-дення рольових ігор з питань молодіжної політики і волонтерства в ЄС, а також – на підставі висловлених Євроклубами ідей і побажань – планується оголосити ряд нових конкурсів та ініціатив, що будуть втілюватись в рамках проекту на підтримку Євроклубів.

На Великдень, у Тернополі, тролейбуси їздитимуть у режимі вихідного дня

Прохідний бар’єр на виборах не такий важливий, як умови підрахунку голосів