Прохідний бар’єр на виборах не такий важливий, як умови підрахунку голосів

Поділитися

До виборів ще півтора року, а депутати вже домовляються про нові правила. Днями Віктор Янукович пообіцяв делегації ЄС: проект закону про вибори буде найближчим часом переданий на громадське обговорення. Проте сам проект поки тримають за сімома замками — на думку політологів, через дуже революційні ідеї. Хоча основні положення вже відомі. Наприклад, прохідний бар’єр буде підвищено з трьох до п’яти відсотків, — повідомляє газета «Комсомольская правда».

«Рівень прохідного бар’єру — питання не принципове», — вважає заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий. На його думку, важливо, як формуватимуться виборчі комісії, хто увійде до їхнього складу і як підраховуватимуться голоси.

«Саме тут криються найбільші проблеми. До речі, поки автори законопроекту не до кінця розкрили карти, як вони пропонують формувати виборчі комісії», — пояснив знавець.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає недоцільним запровадження прохідного бар’єру для партій за умови ухвалення змішаної виборчої системи
Про це він заявив під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом.

За словами керівника Парламенту, збереження прохідного бар’єру, за умови проведення виборів на основі змішаної системи, створить нерівні умови для кандидатів від партій і тих, які обиратимуться у мажоритарних округах. Володимир Литвин також наголосив, що нині триває подальша робота над Виборчим кодексом, низка положень якого потребує пошуку компромісу, зокрема, у частині визначення виборчої системи, процедури формування виборчих комісій та встановлення результатів виборів.

Євроклуби відкрили Європейський рік волонтерства 2011 в Україні: з Тернополя – Мирослава Харчук

Тернопільська липа: поради для господинь щодо випікання пасхального хліба