Михайло Головко про заборону продажу алкоголю в Тернополі

Поділитися

Нещодавно, на сьомій сесії Тернопільської міської ради шостого скликання депутати прийняли рішення про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв в роздрібній торгівельній мережі міста. Тепер з 22 год. вечора до 8 год. ранку заборонено продаж пива (крім безалкогольного), слабоалкогольних та алкогольних напоїв в торгівельній мережі міста, за винятком закладів ресторанного господарства. Ініціатором цього рішення виступив депутат Тернопільської міської ради, голова Тернопільської міської організації ВО “Свобода” Михайло Головко.

 

–         Пане Михайле, яка, на вашу думку, ситуація в місті з розповсюдженням алкоголю і що спонукало прийняти таке рішення?

–  Наша ситуація в місті, напевно, не відрізняється від загальної ситуації в Україні. Споживання алкоголю є на сьогоднішній день катастрофічне. За тисячолітню історію нашої нації, зараз ми вживаємо найбільше алкоголю, тобто живемо в самий п’яний період багатолітньої історії. Дуже прикро, що до цього процесу залучені широкі маси дорослого покоління і жінок, а також підлітків, неодмінно такого колись не було. Тобто сьогодні ми так само лідируєм серед підліткового алкоголізму.

Перш за все спонукало прийняти таке рішення те, що нація не може мати майбутнього, якщо це п’яна нація. Лише твереза, здорова нація здатна щось творити. Якщо наша молодь сп’ється, то майбутнього в України не буде. Тому – це зрозуміле природнє бажання зберегти націю, зберегти її совість, свідомість і  тверезість. Будь – які рішення, які б обмежили вживання алкоголю в суспільстві є позитивні і їх треба приймати. Тому що все, що зменшує кількість випитого алкоголю це  є позитив.

Сьогоднішня офіційна цифра говорить, що при 4 літрах вжитого алкоголю на душу населення, згідно прийнятих норм, це п’яна нація, 8 – це вже безповоротний процес згасання нації, тобто деградація. Офіційна статистика говорить, що за рік випивається близько 12-13 літрів етилового спирту на душу населення, але насправді ця статистика сягає страшної цифри – понад 20 літрів цієї отрути на душу населення. Це вже  алкогольний коллапс. В нас стрімке вимирання населення – понад майже 400 тисяч осіб в рік і з них більша половина в наслідок вжиння алкоголю, тютюну і т.д.

–         Чому ж не вдалося прийняти дане рішення за старої каденції?

–  Попередня каденція виносила таке рішення, але воно було так як і цього разу трохи жорсткішим: обмежувалося в часі і обмежувалося так само терторіально. Тобто були визначені місця, де було заборонено торгувати алкоголем, адже місцеве самоврядування може це визначати. Але ряд підприємців і міська рада, на той час, вирішила, що суспільство до цього не готове. Тому ми обмежились, поки що, виключно забороною продажу алкогольних напоїв тільки в нічний час. Зараз, коли «Свобода» є при владі, це рішення нарешті вдалось ухвалити.

 

– Уже ряд міст прийняли такі рішення, але в Ужгороді, наприклад, суд скасував аналогічне рішення, чи не скасують в нас?

 

– Багато міст прийняли таке рішення. Хоча, я вважаю, ми були одними з перших ініціаторів, ще в 2009 році . Зараз цим скористались низка міст в Україні.

Звичайно, є низка проблем, але воно поки що діє  і в нормах закону ми можемо його реалізовувати. Ми розуміємо проблема на всеукраїнському рівні. Верховна Рада не вирішує проблем українців і законодавча база надає можливості повноправно на місцях обмежувати продаж і розповсюдження цієї отрути і робити все це вольовими рішеннями рад. Сьогодні, все ж таки, показує, що воно працює.

Прокуратура оскаржувати його не буде. Правоохоронні органи в нашому місті зацікавленні в зниженні злочинності і того підтримують нас. Я думаю, що спільними силами місцевого самоврядування і місцевих правоохоронних органів нам все ж таки вдастсться все ж таки зменшити кількість випитого алкоголю.

 

–  Хто буде слідкувати за виконанням цього рішення і що чекатиме порушників?

 

– Контролювати це рішення повинні представники правоохоронних органів .Вже сьогодні я спілкувався і з начальником Тернопільського обласного УМВС і з прокурором міста . Вони залюбки підтримують таке рішення і будуть слідкувати за його реалізацією.

 

–  Якими будуть подальші кроки в боротьбі з алкоголізмом?

 

– Алкоголізм – це наслідок вживання алкоголю. В більшості той наслідок спричинений «культурним» вживанням, яке сьогодні рекламується. Будь – які  рішення по обмеженню вживання алкоголю відбуваються як в суспільному так і в оздоровчому і духовному житті нації . Ми повинні розуміти, що алкоголь травмує не тільки фізично, а в першу чергу духовно людину, тобто морально вона здеградовується, перетворюється з хомосапієнса на хомодібілуса і ми це все прекрасно бачимо. Випивши декілька чарок людина з нормальної перетворюється на неадекватну. Тому будь – які обмеження алкоголю завжди сприяють оздоровленню суспільства.

Я думаю, що вподальшому ми будем працювати, щоб забрати побільше різні генделики з території міста трошки подальше і все ж таки отверезити наше суспільство. Думаю, воно буде набагато працьовитішим і продуктивнішим. Наші кроки це тільки початок. Далі ми продовжуватимемо в тому ж напрямку.

 

– Як відомо на сесії також було прийняте рішення про заборону розміщення радянської символіки на державних установах та комунальних підприємствах. Що б ви могли сказати з приводу цього?

– Українці повинні відзначати свята без символіки неіснуючої країни. Ми за те, щоб проводити святкування з державними прапорами, тому прийняли рішення заборонити використання радянської символіки. Вшановувати пам’ять загиблих, класти квіти до пам’ятників можна з українськими прапорами, а не з червоними прапорами імперії, яка призвела до загибелі мільйонів українців. Ми на своїй Богом даній землі повинні прославляти українські символи

У філармонії презентують найкращу книгу про битву за Тернопіль 1944 року

На Тернопільщині виявлено факти незаконних рубок дерев в лісах колишніх агроформувань