На Тернопільщині знову зростуть ціни? Влада пхає носа до ціноутворення

Поділитися

Заступник голови облдержадміністрації Андрій Фліссак провів спільне засідання обласної робочої групи з врегулювання цінової ситуації на споживчому ринку та громадської експертної ради з питань індексації при ОДА.

Мова йшла про питання, які стосуються результатів   спостережень  та   перевірок  за   зміною цін  впродовж березня поточного року та вжиття додаткових заходів щодо недопущення зростання цін на основні соціально значущі продукти харчування; організації роботи  щодо формування щонайменше тижневого запасу борошна на основних хлібопекарських підприємствах, отримання борошна з державних ресурсів на випікання хліба масового вжитку; результатів спостережень за зміною рівнів заробітної плати, повідомляє сайт ОДА.

В процесі аналізу цінової ситуації на ринку продовольчих товарів учасники засідання відзначили зростання впродовж березня поточного року роздрібних цін на борошно пшеничне, макаронні вироби, крупу манну. Виробниками здороженої продукції виступають, в основному, суб’єкти господарювання, зареєстровані за межами області. Відмічено також підвищення цін на овочеву групу продукції як в області, так і в цілому по Україні.

За результатами обговорення даного питання учасники засідання дали ряд доручень структурним підрозділам облдержадміністрації та контролюючим органам. Так, державній інспекції з контролю за цінами в області  належить включити у план перевірок суб’єктів господарювання, які у березні поточного року підвищили ціни на борошно пшеничне, м’ясо куряче без відповідного декларування такого підвищення.

Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації учасники засідання доручили активізувати  роботу щодо укладання договорів із виробниками сільськогосподарської продукції для забезпечення потреб населення області.

Крім того, слід запропонувати для реалізації у торговельній мережі борошно в/г, крупу манну вагову місцевих виробників, а також цукру із регіонального замовлення.

У зв’язку із стрімким подорожчанням овочів внесено пропозицію розглянути на колегії головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації питання щодо проблем та перспектив  розвитку овочівництва в області та забезпечення регіонального споживчого ринку якісною овочевою продукцією місцевого виробництва.

Актуальним стане вивчення питання щодо правомірності переходу місцевих молокозаводів на випуск масла із вмістом жиру понад 72,5%, про що дано відповідне доручення ДП «Тернопільстандартметрологія», обласній  санітарно-епідеміологічною станції та державній інспекції з контролю за цінами в області.

В процесі обговорення питання щодо формування щонайменше тижневого запасу борошна на основних хлібопекарських підприємствах, отримання борошна з державних ресурсів на випікання хліба масового вжитку головному управлінню агропромислового розвитку спільно з головним  управлінням економіки облдержадміністрації доручено підготувати проект розпорядження голови облдержадміністрації щодо врегулювання механізму використання борошна з державних ресурсів, розширення переліку соціальних видів хліба, встановлення жорсткого контролю за  цільовим використанням борошна.

Крім того, потрібно внести пропозиції щодо припинення руху борошна за нерегульованими цінами, впорядкувати закупівлі за державні кошти продуктів харчування, в тому числі борошна та хліба у підприємств, які отримують борошно з державних ресурсів.

Наостанок учасники засідання проаналізували результати спостережень за зміною рівнів заробітної плати. Відмітили необхідність посилення  контролю за недопущенням виплати юридичними та фізичними особами заробітної плати працівникам у конвертах та/або без належного оформлення трудових відносин, а також нижче встановленого мінімального рівня заробітної плати.

Головному управлінню праці і соціального захисту населення облдержадміністрації, з-поміж іншого, доручено підгодовувати доповідну записку керівництву облдержадміністрації щодо переліку підприємств, працівникам яких виплачується заробітна плата на рівні, нижчому від встановленого мінімального рівня з подальшим наданням такого переліку райдержадміністраціям та органам прокуратури для відповідного реагування.

Актуальним стане вивчення питання результатів роботи районних робочих груп з питань легалізації та зайнятості населення, при необхідності – організації наради з керівниками даних груп або надання методичної допомоги щодо окреслення кола їх повноважень та обговорення механізмів впливу з метою припинення порушень діючого законодавства з оплати праці

Підводячи підсумки засідання, Андрій Фліссак подякував членам робочої групи за співпрацю, наголосив на своєчасному та повному виконанні протокольних доручень обласної робочої групи, а також висловив бажання і надалі працювати в напрямку стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області.

100 днів губернатора Хоптяна: оцінка від влади. У коментарях – від народу

Черговий пустопорожній піар тернопільської влади