Самовільний збір березового соку загрожує штрафом

Поділитися

 З середини березня в Україні розпочинається збір березового соку – одного з найцінніших і найпоживніших лісових продуктів. Масово для продажу його заготовляють постійні користувачі лісових угідь (лісгоспи), а також підприємці, які отримують для цього «лісовий квиток». Такий документ дає право для добування соку у строго відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. Зокрема, категорично заборонено робити підсочування дерев у парках, лісах природно-заповідного фонду, що виконують водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції, а також тих, які мають діаметр менший ніж 20 сантиметрів.

Проте, часто громадяни, збираючи березовий сік самостійно для власних потреб, можуть своїми діями спричинити загибель дерева. У такому випадку слід пам’ятати: за завдану березі під час збирання соку шкоду, на винуватців накладатимуться досить серйозні штрафні санкції.

Шановні тернополяни та жителі області! Пам’ятайте, що відповідно до вимог діючого природоохоронного законодавства самовільне підсочування дерев тягне за собою адміністративну відповідальність.

 Довідково: відповідно до статті 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), самовільний збір березового соку в межах населеного пункту, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 грн. Також залежно від важкості завданого пошкодження та розміру дерева розраховується розмір заподіяної шкоди, наприклад, при пошкодженні берези діаметром 20 см шкода становить 110 грн., якщо діаметр більше 30 см – 205 грн..

При зборі соку в лісових насадженнях без спеціального дозволу порушуються вимоги ст. 69 Лісового Кодексу України. За вказане порушення ст. 65, 65-1 КУпАП передбачено адмінстягнення у розмірі 85-170 грн., повідомили “Про все” у прес-службі Держекоінспекції у Тернопільській області

Інформаційна політика тернопільського Народного Руху України бажає кращого

Зверення міського голови Тернополя (з нагоди 1 квітня)