Кожна господиня пече паски за своїми рецептами, як робила її мама чи бабуся. Але існують умови, без яких не можна приготувати жодної паски. Якість тіста залежить від якості борошна і дріжджів.

Перед замішуванням борошно потрібно зігріти, потім просіяти два рази, завдяки цьому воно насичується повітрям і тісто краще випікається. Повільне бродіння тіста з невеликою кількістю дріжджів дає кращий результат, ніж швидке, тому досвідчені господині прагнуть приготувати опару звечора.

Сіль сповільнює бродіння, тому солити тісто краще тоді, коли воно вже підійшло. Майже всі дріжджові паски повинні підійти тричі.

Готовність паски перевіряють, встромивши в неї паличку: якщо паличка суха – паска готова. Проколювати тісто й повертати форму треба дуже обережно, щоб воно не опало і не утворився глевкий шар. Щоби верх паски не підпікся, на нього кладуть кружечок змоченого водою паперу.

Світлана СОХАЦЬКА

Тернопільська липа

Напишіть відгук