У чорнобильський дзвін ударить російський патріарх замість українських ієрархів

Поділитися

До нас знову їде Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Предстоятель Російської православної церкви прибуде з нагоди 25-ої річниці Чорнобильської катастрофи. Як повідомляє агентство РИА Новости — Украина, 25 — 27 квітня будуть відправлені богослужіння, у тому числі заупокійна молитва на самій ЧАЕС, панахида у Києві. Патріарх Кирил також збирається відвідати єдиний діючий у Чорнобилі Свято-Ільїнський храм, де знаходиться символ Чорнобилю — зображення Божої матері в розколотому дзвоні. А ще зустрітися з юними пацієнтами Національного інституту раку, взяти участь в деяких інших заходах. А о 1 год. 23 хвилини 26 квітня, тобто точно в час річниці вибуху на ЧАЕС, ударити в Чорнобильський дзвін.

Можна, зрозуміло, подавати даний візит як виключно гуманістично-релігійний, що і роблять певні ЗМІ. Але у цьому зв’язку виникає щонайменше два запитання — хто запитував в українських «чорнобильців», чи хочуть вони бачити в цю сумну річницю главу російської церкви, і чому він, а не хтось з українських ієрархів, нехай і предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Митрополит Володимир або хтось із членів Синоду, ударить у Чорнобильський дзвін? Автор цих рядків, сам офіцер радіаційного захисту, який з липня по грудень 1986 року брав безпосередню участь в ліквідації аварії на ЧАЕС, вважає необхідним сказати — нас ніхто не питав. Схоже, що ініціативу взяв на себе «Союз Чорнобиль України», оскільки його представники задіяні в деяких заходах у зв’язку з візитом. Але ця громадська організація, претендуючи виступати від імені всіх ліквідаторів, реально такою не є і часто схиляється до узгодження дій із чинною владою. Дуже схоже, що головною, хоча й не афішованою метою візиту, була політична складова — недаремно темою відеомосту Москва — Київ, проведення якого було заявлено на минулу середу, було: «До візиту Патріарха Кирила: роль православної церкви в зміцненні зв’язків між російським і українським народами». Україну продовжують утягувати в «русский мир», використовуючи навіть такі трагічні події, як аварія на ЧАЕС.

КОМЕНТАР

Вадим СЛЮСАР, доцент кафедри філософії Житомирського державного університету імені Івана Франка, кандидат філософських наук:

— На мою думку, церква зараз занадто відділена від народу, тому важко говорити про щирість цього візиту. Узагалі, церкву варто сприймати як складову духовного життя людини і суспільства в цілому — і окремо як інститут релігії. Уважаю, що православна церква не відображає адекватно суспільні зрушення. А особливо Російська православна церква, лідер якої є доволі багатою людиною. На тлі кризи та збідніння нашого народу подібні акції «поддержки чаяний народа» виглядають цинічно. Це черговий піар-хід з популяризації саме цієї церковної структури на теренах України. Думаю, що і українських політиків, які є насправді віруючими людьми, діяти разом з нею спонукають правила політичного маркетингу.

http://www.day.kiev.ua

Проща на Святій Горі у Полупанівці, що в Підволочиському районі

На втілення політики мера Тернополя “зігнали” 2,5 тисячі учнів