У п’яного священика Мазурчука забрали права і звинуватили в розбещенні дитини

Поділитися

Початок цієї скандальної історії стався декілька років тому. Жителька Кременця Оксана Поліщук весь цей час добивається справедливості у судах. І тільки зараз проти місцевого священика Михайла Мазурчука  порушили кримінальну справу за спробу розбещення її дитини, а цими днями його позбавили прав через керування авто у нетверезому стані.

Дві години жаху

Газета “Номер один”, наш сайт і майже усі впливові інтернет-видання вже писали про цю історію. Коротко нагадаємо. 21 листопада 2005 року, на Михайла, у селі Горинка, що на Кременеччині, був храмовий празник. Пані Оксана та її неповнолітня донька гостювали у своїх родичів. Увечері сім’я поверталася із села – дівчинці потрібно було у Кременець, а матері – у Тернопіль. Прочекавши на автобус майже півгодини на зупинці, почали зупиняти “попутки”. Зупинився автомобіль “Тойота-Авенсіс”, за кермом якого сидів молодий симпатичний чоловік. Він погодився підвезти дівчинку до райцентру, а мати перейшла дорогу і сіла у рейсовий автобус, яким поїхала у Тернопіль. Тільки вона прибула в обласний центр, як на мобільний подзвонила донька. Дівчинка повідомила, що водій, з яким вона їхала, хотів її зґвалтувати.
“Коли я це почула, то подумала, що він таки зґвалтував дівчинку, а та боїться зізнатися. Я одразу взяла таксі і поїхала додому. У дитини був шок. Вона розповіла, як все трапилося. Водій назвався моїй дочці Михайлом Івановичем. Чоловік сказав, що він “великий начальник”, показав посвідчення, постійно телефонував високопосадовцям з району і Тернополя. Далі запропонував їй поїхати на каву. “Великий начальник” почав ставити непристойні запитання: коли ти перший раз була з чоловіком, чи було боляче тощо. Вона намагалася вискочити на ходу з автомобіля, але він додав газу і зачинив двері. Далі вивіз дівчину за Кременець у ліс і почав приставати. Зняв свої штани, взяв руку доньки і почав водити по своєму тілу. У дитини був шок, вона плакала, благала відпустити… і, скориставшись нагодою, відчинила двері й вискочила із салону. Проте чоловік переслідував її на автомобілі. Мабуть, дивом дитині вдалося вибігти на шосе. Згодом вона зупинила бус і доїхала у Кременець. Приїхавши додому, зателефонувала мені. Вона просила нікому не розповідати, бо цей чоловік – великий начальник, і якщо історія набуде розголосу, матимемо неприємності”, – розповіла пані Оксана.
Згодом з’ясувалося, що водій “Тойоти-Авенсіс” – місцевий священик УПЦ КП Михайло Мазурчук. Ця інформація була наступним шоком для матері й доньки.
Це стало черговим етапом у цій історії. Спроби пані Оксани притягнути до відповідальності священика за розбещення неповнолітньої доньки зіткнулися із серйозним супротивом. Жінка вирішила звернутися у правоохоронні органи. Потерпілі хотіли, щоб справу розслідували саме в обласному центрі, але слідство доручили прокуратурі Кременецького району. Взяли свідчення дівчинки, матері та свідків, але у порушенні кримінальної справи відмовили. За свідченнями родичів і друзів священика, того дня він нібито перебував зовсім в іншому місті.
Потоваришувався з генералом
Як вдалося довідатися пані Оксані, у той день Михайло Мазурчук був на освяченні каплички в управлінні міліції в Тернопільській області. Як доказ цього, вона знайшла фотографії на сайті КР-media (www.upckp.km.ua), якими проілюстрована стаття про освячення каплички. На ній Михайло Мазурчук сфотографований разом із генералом Василем Пісним. Можливо, саме тому правоохоронці всіляко намагалися прикрити цю справу – перевірки проводились не у повному обсязі та необ’єктивно.
Далі мати почала шукати справедливості у судах. Спочатку оскаржили постанову про відмову у порушенні кримінальної справи у Кременецькому суді. Але він залишив усе без змін. Тоді подали апеляцію у Тернопільський обласний суд. Результат був аналогічний. Однак жінка не заспокоювалася і самотужки шукала докази і зверталася у різні інстанції.
У листопаді пані Поліщук отримала з Генеральної прокуратури відповідь, що постанова прокуратури Кременецького району від 08.02.2006 року про відмову в порушенні кримінальної справи скасована. І що “за фактом замаху на насильне задоволення статевої пристрасті із застосуванням фізичного насилля відносно Поліщук А. і скоєння розбещення відносно особи, що не досягнула повнолітнього віку порушена кримінальна справа за ч.1 ст. 156, ст. 15, ч. 2 ст. 153 КК України”. Пані Поліщук повідомили, що для об’єктивності розслідування кримінальну справу передали на розслідування прокурору Хмельницької області. Зараз цю справу розслідує слідчий відділ УМВС у Хмельницькій області.


П’яний за кермом
Два роки тому дочка пані Оксани розповідала про те, що водій, який її підвозив, знаходився у стані алкогольного сп’яніння. 28 січня цього року документально підтвердився той факт, що Мазурчук їздить за кермом нетверезий. Того дня священика зупинили у Кременці житомирські ДАІшники. У присутності понятих був складений протокол, який передали в райсуд.
Суд встановив, що правопорушник керував транспортним засобом марки “Мерседес-Бенц-220Д” з державним номерним знаком “ВС3242 АМ” з ознаками алкогольного сп’яніння (різкий запах алкоголю з рота), від проходження медичного огляду на стан алкогольного сп’яніння відмовився у присутності понятих. Вердикт – позбавити Михайла Мазурчука права керувати всіма видами транспортних засобів терміном на 1 рік.
Як стало відомо нещодавно, правопорушник подав апеляцію на постанову Кременецького райсуду. До неї він долучив позитивну характеристику з єпархії (тим більше що сам отець Іов кришує отця Мазурчука). Але чи допоможуть йому високі покровителі вдруге?
Віктор Корнієнко,
Тарас Іванів

У Кременецькому районі відбулася виїзна колегія обласного управління внутрішніх справ, що завершилась відвідинами Почаївської Свято-Успенської Лаври

35% призовників відправлено з Тернопільщини у ході весняної призовної кампанії