У Теребовлі 21-річний хлопець поцупив церковну чашу до причастя

Поділитися

Напередодні Великодня, під час великого посту, більшість тернополян відвідує аби щиро помолитися, а також для таїнства сповіді та причастя. Але знаходяться й такі, хто примножує свої гріхи крадіжками зі святинь. Днями у Теребовлі міліціонери затримали одного із таких пройдисвітів. Правоохоронці вилучили у 21-річного місцевого жителя поцуплену чашу для причастя. За вчинене юнака притягують до відповідальності за частиною 3 статті 185 КК України.
Церкву ще будують, але час від часу парафіяни збираються у недобудованій святині на молитву. Майстри, які ведуть будівельні роботи, не звертали увагу, чи в храмі все гаразд. Першими крадіжку помітили люди, котрі в один із вечорів зібралися на службу. Вони й повідомили у райвідділ міліції.
Як розповів начальник Теребовлянського райвідділу міліції Степан Яворський, на місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група. Було встановлено, що невідомий каменем розбив шибку на одному із вікон. Всередину зловмисник забрався, ставши на бетонну плиту. У церкві злодій зламав скриньку для пожертв та поцупив чашу, виготовлену із жовтого металу.
Міліціонери залучили до пошуків крадія кінологів, але собака не міг взяти слід – надто багато людей відвідали церкву після крадіжки. Правоохоронці відпрацьовували декілька версій, розшукуючи того, хто міг би вчинити таке. Серед підозрюваних були й майстри, що ведуть будівельні роботи, але підозра не знайшла підтвердження. Шукати продовжили серед жителів райцентру, котрі мешкають неподалік храму. У поле зору потрапив молодий чоловік. У нього вдома міліціонери й знайшли викрадену чашу. Затриманий також зізнався, що з розбитої скриньки він взяв 60 гривень.

Юнак ріс без батька, матір покинула його, поїхавши на заробітки за кордон, виховався в школі-інтернаті. Зараз ніде не працює. На злочин пішов заради наживи..
Як свідчить кримінальна практика, для злодіїв немає нічого святого. Не боячись гріха, вони забираються до церков, де можуть хоча б чимось поживитися. Минулого року у селі Комарівка, що у Бережанському районі, троє закарпатців викрали два великі дзвони, маючи на меті згодом їх продати.
Крадії, як правило, вибирають святині у віддалених селах. Приглядаються до церков, які не обладнані охоронною сигналізацією, за якими ніхто не наглядає. Дивляться, щоб двері були не дуже міцні. Навісні замки, металеві скоби легко піддаються таким зловмисникам. Забравшись всередину культової споруди, зловмисники навіть ікони зі стін знімають, не кажучи вже про решту церковної атрибутики та скриньки для пожертв. Громади не тільки терплять матеріальні збитки, людям болісно сприймати наругу над духовними цінностями.
Крадіжкам можна запобігти, подбавши про надійну охорону. Міліціонери радять настоятелям храмів звертатися до спеціалістів, котрі нададуть професійну консультацію щодо запобігання таким злочинам, допоможуть встановити сигналізацію.
Правоохоронці звертаються також до парафіян: відвідуючи храми, не залишайте особистих речей без нагляду, бо не всі приходять до церкви за духовним, є й такі, кого цікавить більше матеріальне.

Тернополянка вчилась малювати у Німеччині

У Кременецькому районі відбулася виїзна колегія обласного управління внутрішніх справ, що завершилась відвідинами Почаївської Свято-Успенської Лаври