З Тернопільщини до навчальних центрів української армії відправилися на навчання понад 40 майбутніх контрактників

Поділитися

Лави Збройних Сил України поповнилися тернопільськими контрактниками. Сьогодні, 18 квітня, на навчання за програмами навчально-бойової підготовки до навчальних центрів Збройних Сил України, що розташовані на Чернігівщині, Київщині, Полтавщині, Вінниччині та Криму відправилися 45 наших земляків. Там вони укладуть контракт на проходження військової служби на посадах рядового складу і розпочнуть готуватися за військово-обліковими спеціальностями. Після навчання та успішного складання іспитів військовослужбовці направлятимуться в частини для проходження військової служби.

 

На Тернопіллі професійним відбором кандидатів на військову службу за контрактом займаються фахівці 162 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом. За словами ТВО начальника цього ТЦК майора Анатолія Єднака кандидатів на військову службу за контрактом відбирали 14 інструкторів-«вербувальників». Вони знаються на психології людини, мають досвід роботи, неабиякі менеджерські здібності та добре знають військову справу.

 

– Інструктори проводили роз’яснювальну роботу серед населення. Вони розповідали майбутнім контрактикам про термін проходження військової служби, умови її проходження, заробітню плату. Ті, хто зважився на таке продовження свого життя, наперед знають, що їх очікує, – наголосив майор Анатолій Єднак.

 

Офіцер також зазначив, що зазвичай кандидати на військову службу за контрактом вихідці із тих районів області, де є військові частини. Хоча цього разу бажання стати професійним військовим виявили представники фактично усіх районів Тернопільщини. Більшість із них стверджують, що пов’язати свою долю з армією мріяли давно.

 

– Думаю, що одним трирічним контрактом не обійдеться. Бачу певну перспективу в армії, а тому кидати не збираюсь, – зізналася кандидат на службу за контрактом Наталія Молень.

 

Варто також зазначити, що таке навчання, а отже і комплектування української армії контрактниками здійснюється щоквартально. Ця система комплектування Збройних Сил України військовослужбовцями за контрактом відносно нова – запроваджена позавторік. Крім керованості самого процесу комплектування, вона дозволяє зменшити плинність кадрів не лише за рахунок покращення якісних показників, а й відбору найбільш свідомих кандидатів для проходження служби.

 

Загалом, з початку 2011 року на військову службу за контрактом фахівці 162 ТЦК направили у навчальні центри української армії понад шістдесят тернополян. Щоправда через обмежене фінансування Збройних Сил України, недостатній рівень грошового забезпечення, відсутності задекларованих у суспільстві пільг та гарантій для військовослужбовців та членів їхніх сімей переважна більшість потенційних контрактників після навчання служитимуть у військових частинах, розташованих поблизу власних домівок – у Тернополі, Чорткові та Бережанах. Хоча є й такі, які обирають собі майбутнє не біля дому. Один із сорока п’яти теперішніх кандидатів на військову службу за контрактом пов’яже долю із Військово-Морськими Силами української армії. Після навчання у Сімферополі його чекатиме служба на корветі «Тернопіль».

 

Наступна відправка з Тернопільської області на контрактну службу запланована на липень.

 

Василь ЛАБАЙ

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Що у Тернополі з роботою

У Тернополі обговорюватимуть актуальні проблеми просторового планування в Україні