Бережанщина проти радянської символіки

Поділитися

5 травня 2011 р. відбулася сесія Бережанської районної ради. Депутати одноголосно підтримали заяву та проект рішення «Про заборону використання радянської символіки на території Бережанського району» запропоновані фракціями Української народної партії, Народного Руху України та партії «Наша Україна».

Заява
депутатів Бережанської районної ради
Напередодні відзначення 20-ї річниці Незалежності України, ми, депутати Бережанської районної ради глибоко стурбовані прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Закону України» «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» щодо порядку офіційного використання копій, так званого, прапора Перемоги. Замість того, щоб вшанувати пам’ять десятків мільйонів українців, які загинули у Другій світовій війні, Верховна Рада України прийняла неконституційний і аморальний закон, який містить вимоги щодо використання державним установами червоного радянського прапора, який був і залишається символом тоталітарного комуністичного режиму. Ми вважаємо це лицемірством і зневажанням національної гідності українців, нагнітання створенням штучного протистояння Сходу і Заходу України, що приведе до загострення суспільно-політичної ситуації у державі.
Своїм цинічним рішенням Верховна Рада України протиставила себе не тільки українській нації, яка найбільше постраждала від комуністичного режиму, а й світовій громадськості.
Тому, ми, депутати районної ради, низько схиляючи голову перед пам’яттю жертв Другої світової війни у молитві за їхні душі, заявляємо рішучий протест проти використання червоних прапорів на території Бережанського району. В Україні є один-єдиний Прапор Перемоги – це державний синьо-жовтий прапор.
У випадку спроб використати червоний прапор під час будь-яких заходів на Бережанщині, ми вважатимемо це провокацією і залишаємо за собою право, в рамках діючої Конституції та законів України, вдатись до акцій громадського протесту.
Слава Україні! Героям слава!

Прицйнята на четвертій сесії
Бережанської районної ради
05.05.2011 р.

Б Е Р Е Ж А Н С Ь К А Р А Й О Н Н А Р А Д А
Шосте скликання
Четверта сесія

Р І Ш Е Н Н Я

від “05” травня 2011 р. № 54
Про заборону використання
радянської символіки на
території Бережанського району

Відповідно до ст. 5, 11, 20, 140 Конституції України та ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада

в и р і ш и л а :
1. Заборонити використання радянської символіки (у т.ч. прапора Радянського Союзу) на території Бережанського району, як такої, що може спричинити до дестабілізації суспільно-політичної ситуації та зневаження пам’яті жертв тоталітарних режимів.
2. Районній державній адміністрації забезпечити виконання даного рішення на території району, міському та сільському головам – на територіях відповідних рад.
3. Рекомендувати міській та сільським радам визначити перелік об’єктів, що мають ознаки символів тоталітарного режиму та передбачити заходи щодо їх демонтажу.
4. Звернутися до керівництва церков району про проведення 8-9 травня поминальних панахид пам’яті полеглих у II-й світовій війні та жертв тоталітарного радянського режиму.
5. Райдержадміністрації підготувати та подати на розгляд сесії районної ради план заходів по вшануванню пам’яті та впорядкуванню могил борцям за волю України і відзначення державних та національних свят.
6. Відділу освіти райдержадміністрації розробити комплексну районну програму національно-патріотичного виховання шкільної молоді, забезпечити функціонування молодіжного націоналістичного вишкільного табору «Лисоня» ім. Гавдиди.
7. Відділам культури та туризму, освіти та управлінню фінансів райдержадміністрації забезпечити проведення та належне фінансування заходів по відзначенню:
– 20-річчя Незалежності України;
– Дня Героїв;
– Дня Державного Прапора України;
– фестивалю стрілецької та повстанської пісні «Дзвони Лисоні»;
– історичних та пам’ятних дат.
8. Контроль за виконанням даного рішення доручити постійній комісії з питань освіти, культури, духовності, молоді, спорту та засобів масової інформації.

Голова районної ради В.Р. Німко

Що відбулось цікавого на Тернопільщині 5 травня

У Тернополі проаналізували зміни до Закону України „Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”