Давні римо-католицькі святині Теребовлі

Поділитися

До найдавніших римо-католицьких святинь Теребовлі (Тернопільська обл.) безсумнівно належав домініканський монастир. Історики-краєзнавці Л. Городиський та І. Зінчишин вказують, що при ньому діяв відомий із 1413 р. костел святого Миколая, і що він зазнавав руйнувань під час татарських нападів 1503 та 1508 рр. Одначе сліди цієї обителі на початку XVI ст. губляться.

“На користь припущення, що костел св. Миколая стояв біля підніжжя Замкової гори, свідчить таке. Як відомо, після зруйнування парафіяльного костелу римо-католики відбували релігійні обряди в костелі кармелітів, а пізніше — в греко-католицькій церкві св. Миколая. Під час Першої світової війни російська окупаційна влада заборонила їм це робити. І тоді з ініціативи ксьондза Коженьовського саме під Княжою горою було побудовано велику каплицю. А за традицією, нові культові споруди будувалися навісці старих, зруйнованих. На таку думку наштовхують і залишки оборонної вежі, що збереглися тут до нашого часу”, — пишуть краєзнавці.

Дерев’яний парафіяльний костел у Теребовлі носив ім’я Святої Трійці. Саме його фундував король Ягайло, видавши привілей у Галичі в 1425 р. Тоді на утримання проборства і парафіяльної школи призначили недалеке село Плебанівку. Документи не зберегли детальної історії латинської парафії, і навіть місце розташування її храму точно нез’ясоване: біля Замкової гори — на розі сучасних вул. Підзамче і Шевченка, або ж дорогою на Плебанівку.

Наступна згадка про парафіяльний костел у міських актах належить до 1784 р. З неї дізнаємося, що його споруду оцінили в 200 золотих. Додаткову інформацію про нього подає “Географія” від 1786 р.: “Фара тут дерев’яна і дуже нужденна, а проборство дуже багате. Уся оздоба міста — костел і кляштор отців-кармелітів”.

Зрештою, наприкінці XVIII ст. парафіяльний храм згорів, і для потреб вірних із 1810 р. почали використовувати саме кармелітський костел. На місці, де стояв знищений храм, якщо він справді стояв під Замковою горою, наприкінці ХІХ-початку ХХ ст. звели будинок протипожежної охорони.

Детальніше – читай тут

Губернатор Тернопільщини взявся за табори відпочнку. Цікаво, чи на Теребовлянщині допустять менонітів “виховувати” дітей?

“Битва націй”: фоторепортаж з Хотина