Дії уряду у сфері АПК нагадують дії мавпи з гранатою

Поділитися


«Дії уряду у сфері АПК нагадують дії мавпи з гранатою», – вважає експерт з питань розвитку АПК, кандидат економічних наук, член Центрального Проводу Української народної партії Наталія ПОГОЖЕВА. Саме тому, на її думку, «в Україні щороку виникають продовольчі кризи, збільшується імпорт продукції овочівництва і зростають ціни». Так вона прокоментувала збільшення вдвічі імпорту овочів з країн Європи у квітні 2011 року, порівняно з квітнем 2010 року.

«Замість створити умови для розвитку виробничої кооперації, котра дозволила б ефективніше використовувати землю, створити потужності для зберігання і транспортування овочів, уряд взяв за звичку наказувати цінам: “Стій раз-два!” – і завозити нові партії товару з-за кордону», – констатує ПОГОЖЕВА і наголошує – «така політика є політикою потурання наркоману, якому замість лікування дають чергову дозу, буцімто рятуючи від болю, але реально, вбиваючи його».

Представниця УНП підкреслила, що «країни-імпортери, які везуть картоплю і капусту до України, успішно використовують механізми кооперації, які пропонуються УНП». «У тій же Польщі держава сприяє кооперації, у Нідерландах сприяють усім проектам, які підвищують ефективність сільського господарства. Тому там на кожного мешканця припадає 6 квадратних метрів теплиць, а в Україні — лише 20 квадратних сантиметрів. Тому у них картопля дешевше при вищій оплаті праці», – наголосила вона.

Підсумовуючи, ПОГОЖЕВА зазначила: «Україні для реалізації власного величезного потенціалу розвитку овочівництва та садівництва, необхідно слідувати сучасним світовим тенденціям. Треба повертатися до досвіду умілого поєднання великих виробництв і широкого кооперативного руху. В іншому випадку ціни будуть тільки рости, а ми змушені будемо їсти лише закордонну продукцію, якщо гаманець дозволить».

Тернопіль хочуть “пропіарити” як успішне студентське місто

Лариса Римар: «Для розбудови туризму в Україні потрібен системний державний підхід»