Енергетики Тернопілля нагадували дітям про електробезпеку

Поділитися

Протягом чотирьох місяців тернопільські енергетики провели у школах  понад 100 занять з енергобезпеки

Незабаром у школярів розпочинаються літні канікули і у дітей з’явиться більше вільного часу, оскільки батьки не завжди зможуть впильнувати дітей, то важливим є щоб діти не лише знали правила безпеки але і користувалися ними.  Саме тому енергетики кожного року, під кінець семестру,  влаштовували акції з пропагування електробезпеки. Цьогоріч тернопільські енергетики вирішили не затягувати з інформуванням школярів і розпочали свою роботу ще з січня місяця.

За повідомленням помічника голови правління-генерального директора ВАТ “Тернопільобленерго” з питань охорони праці, Володимира Остапюка, протягом січня-квітня в школах Тернопільщини спеціалістами районів електричних мереж  було проведено, в загальному, 101 лекцію на тему “Дотримання правил електробезпеки та поводження в охоронних зонах електричних мереж” і додатково, кожна школа області, отримала плакати про електробезпеку. Для того щоб і батьки могли донести інформацію про електробезпеку до своїх дітей, то енергетики розмістили на звороті кожної квитанції основні правила електробезпеки та номери телефонів за якими потрібно звертатися в разі обірваного електропроводу чи зірваного замка із дверей трансформаторної підстанції.

“Ми щороку проводили лекції в останній місяць навчання та під час місячника електробезпеки, але побачили, що не можемо за місяць часу охопити всі школи області, тому цьогоріч вирішили не затягувати і розпочати пропагування електробезпеки дітям з початку року, – розповідає Володимир Остапюк. – Спеціалістами ВАТ “Тернопільобленерго” була розроблена лекція на тему “Дотримання правил електробезпеки та поводження в охоронних зонах електричних мереж” матеріали якої отримали всі райони електричних мереж. Лекція розрахована на 45 хвилин і вміщує основні пункти електробезпеки дотримання яких є просто необхідним аби не потрапити під небезпечну дію електричного струму”.

Володимир Остапюк зауважив, що проведених занять могло б бути і більше але, на жаль, не всі школи запрошували енергетиків на проведення занять. Хоча, в минулі роки, картина була ще гірша, тому цього року енергетики звернулися в Управління освіти та науки Тернопільської ОДА, в результаті чого була укладена угода про співпрацю. Тож, енергетики відкликалися на кожне запрошення будь-якого навчального закладу, проте, надалі, енергетики хотіли б щоб таких запрошень було більше. Адже, електроенергія – це товар, який енергетики постачають, і вони вчать людей безпечно ним користуватися, а навчити можна лише за згодою обох сторін, інакше робота не принесе результатів.

Основними пунктами лекції по електробезпеці є те, що лінії електропередач та трансформаторні підстанції постійно перебувають під струмом і в жодному випадку не можна доторкатися до них. Також, що є дуже актуальним влітку, не можна проводити будь-які ігри поблизу енергооб’єктів, адже часто бувають ситуації коли м’яч закотиться на територію підстанції або ж діти там грають у хованки, такі ігри можуть призвести до фатальних наслідків.

Під час читання лекції енергетики нагадували дітям, що у разі виявлення обірваного проводу лінії електропередач, ні в якому разі не можна наближатись до нього і негайно повідомити про це дорослих.

Не обминули енергетики і нагадування про правила електробезпеки в домашніх умовах, адже у часи технічного прогресу, нових наукових технологій зросла кількість небезпек, що чатують на малечу. Тому енергетики наголошували, що перш ніж увімкнути побутовий прилад у штепсельну розетку, необхідно оглянути, чи не пошкоджена вилка та перевірити неушкодженість ізоляції електричного проводу. А для того, щоб вимкнути побутовий прилад зі штепсельної розетки, потрібно триматись за вилку, а не за шнур. Нагадали енергетики дітям також про те, що не можна вставляти у штепсельну розетку цвяхи, шпильки та інші предмети.

Володимир Остапюк наголосив, що поява великої кількості електричного обладнання викликає чималий інтерес у підростаючого покоління, тому батькам потрібно, в першу чергу, самим дотримуватися правил безпечного користування електроприладами дома, і своєю поведінкою показувати приклад дітям. Адже батьки завжди є прикладом для наслідування. А з появою у дітей більше вільного часу, то батьки повинні частіше нагадувати дітям, що незважаючи на невидимість електричного струму, в разі нехтування правилами безпеки, він може принести із собою не лише користь а й плачевні наслідки, повідомили “Про все” у   відділі по роботі з громадськістю ВАТ Тернопільобленерго

У Ланівцях проводять тренінги для безробітних

Хочете побачити найкращий вишиваний костюм у Тернополі?