Колишній політв’язень Ігор Олещук презентував повне зібрання Книг пам’яті районів області

Поділитися

23 травня – День Героїв. Цього дня вшановують борців за волю України, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН. Встановив День Героїв у 1941 році Другий Великий Збір ОУН в пам’ять про вбивство 23 травня 1938 року в Роттердамі Євгена Коновальця. Напередодні Дня Героїв на Тернопільщині завершили видавництво Книг Пам’яті районів, повідомляє телекомпанія ТВ-4

На збір інформації про учасників національно-визвольної боротьби двадцятого століття, починаючи від 1914 року до кінця 1980-го пішло більше півтора десятка років. За цей час біографії повстанців та вояків науковці Тернопільщини збирали по усіх селах, районних центрах, містечках та містах. Натхенником видання Книг пам’яті був і залишається колишній політв’язень, відомий громадський діяч Ігор Олещук. Напередодні Дня Героїв чоловік презентував власну серію книг, яка складається майже із 30 видань. Такої збірки Книг пам’яті, каже Ігор Андрійович, не має жоден музей чи архів. У майбутньому, мріє, з усього назбираного матеріалу видадуть енциклопедію.

Ігор ОЛЕЩУК політв’язень, старший науковий співробітник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів

Цей проект буде називатися так – “Україна ХХ століття: енциклопедія боротьби і репресій”. Ми повинні зробити такий збірний матеріал і порухавути, скільки в нашій області людей брало участь в збройній боротьбі, скільки було симпатиків і скільки було вивезених. Як то кажуть, тут долі наших людей, які боролись за українську державу. Одні дострілювались останнім патроном, другі розривали гранати. Наших багатьох повтанців вішали по майданах міст. І треба, щоб народ те знав, бо без гуманітарної частини, без історії, мови та культури ми держави не побудуємо.

Ігор Олещук сам їздив по селах Тернопільщини, збирав матеріали та списки тих, хто вів національно-визвольну боротьбу в нашому краї. У майбутньому, сподівається колишній політв’язень, відомості про загиблих будуть уточнені, а Книги пам’яті, за сприяння влади, вийдуть у світ більшими накладами.

Вперше в історії України на базі #TwiTerEvent 9-10 липня відбудеться #DnisTERevent – зустріч твіттерян “без галстуків”, доповідей і буржуазних замашок баркемпів

Тернопіль. Скупитись на ринку на зелений борщ на 15 грн. дешевше, як на червоний