Куди течуть кременецькі фекалії?

Поділитися

До адміністрації нашого сайту звертаються мешканці міста Кременця із запитаннями стосовно очисних споруд міста Кременця і проблем вивозу фекалій КП „Міськводгосп”. Запитання дійсно слушні: „Куди вивозять кременецькі нечистоти, якщо очисні споруди не працюють?” Деякі мешканці, що проживають над потоком Ірва, біля річки Іква і Королівського мосту жаліються на сильний сморід, який приносить вітер з цих водоймищ.

А справа ось у чому. Проблема кременецьких очисних споруд існує в нашому місті вже не один рік і ми неодноразово писали про цю проблему, намагаючись залучити громадськість до її вирішення, адже вода – це головне джерело здорового життя людини. Очисним спорудам Кременця вже десятки років, а з приходом до влади казнокрадів Андрія Гуславського, а потім його наступника Леоніда Кічатого вони взагалі перестали працювати – тепер це занедбана територія, яку охороняють двоє місцевих жителів села Сапанів, щоправда там і охороняти вже нічого, хіба що іржаві чугунці труби, які можуть ті ж місцеві жителі здати у металобрухт. Тут вже немає ілових площадок – це поля, на яких складується осад після очистки стічних вод. Немає резервуарів, кваліфікованої команди, приладів тощо – все зникло у невідомому напрямку, а місто п’є неочищену воду і забруднює своїми фекаліями околиці. Для того, аби Ви, шановні відвідувачі, розуміли, що таке очисні споруди і для чого вони потрібні, давайте розберемось, як вони працюють? В цьому нам допоможе один з кваліфікованих спеціалістів водоканалу, щоправда не кременецького, адже спеціалістів у цій галузі в Кременці немає… Приводимо мовою оригіналу.
По канализационным сетям вода через насосные станции поступает на очистные сооружения, которые находятся в районе села Сапанов. Там в свое время был выстроен целый комплекс: решетки задерживающие крупные куски, песколовки – более мелкие, затем наступает очередь первичных отстойников, откуда вода идет в аэротены, где над ее очисткой трудятся микробы. Затем сточные воды попадают во вторичные отстойники, где происходит разделение: вода хлорируется и шла корда-то на полив растений в на полях, а осадок поступал на иловые поля. Качество очищенной воды было очень хороше. При проектировании очистных сооружений в городе Кременце была учтена роза ветровэтого региона – это очень важно, так как иловые поля в жару часто издают неприятный запах. Без очисних сооружений город находится в катастрофическойс итуации, что приводит к уменьшению рождаемости, частым заболеваниям кишечно-желудочного тракта, щитовидной железы, сердечно-сосудистой системы, появлення в организме паразитов, увеличению смертності среди населения. Статистика показывает, что в Кременце уже все это присутствует…
Окрім проблеми очисних споруд в Кременці існують ще декілька нагальних проблем, з якими просто нездатне впоратись некомпетентне керівництво КП „Міськводгосп” на чолі із Василем Кисорцем, адже він не є спеціалістом у цій сфері, а ті багаточисельні робітники водоканалу не мають в переважній більшості ані досвіду роботи, ані спеціальної освіти. Отже, проблема №2: Проблема крадіжок. Місцеві жителі, не усвідомлюючи всієї небезпеки від їхніх дій крадуть залізні кришки люків, бетонні пробки (їх розбивають, аби добути металічну арматуру). На закриття люків витрачаються і списуються чималі кошти, але це ще не все: про чимало відкритих колодязів часто-густо навіть невідомо, а туди із дощем потрапляють камінці, пилюка і сміття, яке часто викидають туди місцеві жителі, в результаті руйнують труби і комунікації…
Проблема №3: Лівак КП „Міськводгосп”. Є у організації спеціаліст або краще його назвати оператор і водій машини з викачки фекалій пан Костюченко, який з благословення директора підприємства Василя Кисорця заробляє для своєї родини і директора КП „Міськводгосп” „ліві кошти”. Так машина часто їздить по приватних замовленнях і викачує фекалії у приватному секторі міста Кременця, кошти у бюджет не поступають, осідаючи у кишені, в середньому машина, як говорять в народі „гівна” коштує від 500 до 800 грн. за машину. Окрім лівих прибутків усі ці фекалії виливаються на околицях міста, призводячи до зараження ґрунтових, поверхневих вод, до зараження ґрунтів тощо.
Проблема №4. Слідчими органами за поданням українських екологів була відкрита кримінальні справа проти Кременецького міського екс-голови Леоніда Кічатого і директора комунального підприємства „Міськводгосп” Василя Кисорця, яких звинувачували у скоєні злочину: приховування інформації про обставини, що створюють небезпеку для життя і здоров’я людей а також халатне ставлення до обов’язків, що призвело до забруднення річки Іква фекальними стоками. КП “Міськводгосп”. До речі, згідно даних екологів і інформації, опублікованої на офіційному сайті Партії зелених України Кременець і КП „Міськводгосп” названо лідерами по забрудненню навколишнього середовища у Західному регіоні країни. До речі, незважаючи на усі ці події, машина кременецького водоканалу і наділі зливає фекалії поблизу міста, фактично у його межах, посилаючись на те, що ці дії скоюють місцеві жителі, але ж вони платять… Сьогодні ситуація набрала просто наглого масштабу, якщо раніше, за свідченнями жителів околиць міста усі ці дії проводились вночі, то зараз машина приїжджає серед біла дня і виливає нечистоти.
Проблема №5. Аварії на насосних, незадовільний стан колодязів, іржаві труби і часті прориви. У нас навіть нормального інструменту немає, аби болти підкрутити – говорить один із робітників КП „Міськводгосп. „На наших об’єктах немає ані вентиляції, хоча вона має бути. Скоро людям необхідно буде спускатися, аби ставити насос, а для них немає навіть противогазів. Як працювати в таких умовах? Про костюми, засоби гігієни й говорити годі, хоча я точно знаю, що гроші на це організація списує, мабуть ганні Мартинюк іде все в кишеню. Ви бачили, що вона навіть магазин за рахунок водоканалу побудувала на нашій території, а її дочка, яка числиться у нас економістом на роботу взагалі не ходить – торгує у цьому магазині, та ще й зарплатню на водоканалі отримує… От такі у нас справи, але це усім вигідно, тому і мер мовчить”.
Ми провели власне розслідування і виявили, що за попередніми даними близько тисячі кубометрів неочищених стоків потрапили в акваторію Кременецького району. На основі цього ми будемо звертатися до екологів за допомогою, які також зможуть вирахувати збитки нанесенні природі і населенню і подати дані до слідчих органів.
Також ми встановили, що місцева влада надає перевагу радше встановленню пам’ятників так званим „героям”, переговорам із Польщею і популістським обіцянкам, аніж проблемам комунального господарства, змушуючи своїх виборців „купатися у фекаліях”. Нагадаємо, що в Кременці один із найбільших тарифів на воду і водовідведення по регіону – споживачі оплачують 70% втрат води у дірявих трубах водоканалу, тоді як за нормам споживання не повинні оплачувати більше 30% втрат, повідомляє http://kremenec.at.ua

У Теребовлі відбулось чергове засідання Архиєрейського Собору Української Автокефальної Православної Церкви

У ТОП-5 підприємств-забруднювачів довкілля Кременецький КП „Міськводгосп”