Народний депутат Василь Деревляний в стінах Парламенту України звинуватив губернатора Тернопільщини в провокаційних діях

Поділитися

Під час сесії Верховної Ради України, сьогодні 20 травня Спікер Парламенту озвучив депутатський запит народного депутата Василя Деревляного до Генпрокурора України з вимогою: провести перевірку, дати правову оцінку діянням голови Тернопільської облдержадміністрації, керівникам правоохоронних органів, які всупереч чинному законодавству України, рішенню Тернопільської міської ради дозволили провокатором завезти в область та використовувати радянські червоні прапори 9 травня 2011 року.

о вашої уваги пропонуємо текст депутатського запиту:

НАРОДНИЙ   ДЕПУТАТ   України

Деревляний Василь Тимофійович

Фракція “Блок Юлії Тимошенко – “Батьківщина”

01008, м. Київ,  вул. Грушевського, 5, тел:             (044) 255-42-12      , факс (044) 255-47-56

 

Вих. № 14-к

від «20» травня 2011 року

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо провокацій голови Тернопільської обласної державної адміністрації Хоптяна В.А. та керівників правоохоронних органів, які всупереч чинному законодавству України, рішенню Тернопільської міської ради дозволили провокатором завезти в область та використовувати радянські червоні прапори 9 травня 2011 року

Шановний Вікторе Павловичу!

 

У місті Тернополі заходи щодо вшанування пам’яті загиблих у Великій Вітчизняній війні в день визволення міста від німецько-фашистських загарбників, 15 квітня, а також і 9 травня завжди відбувалися мирно та без провокацій.

Так, і в квітні цього року ветеранам ніхто не перешкоджав у парку Слави покласти квіти до підніжжя меморіального комплексу. І лише 9 травня влада спільно з правоохоронними органами зіпсувала свято ветеранам, оскільки сприяла провокаторам завезти в область радянські червоні прапори. А це не могло залишитися поза увагою патріотичних тернополян, про що чиновники та правоохоронці звісно знали.

Проте, не зважаючи на думку громадськості, не беручи до уваги заяви і звернення районних рад щодо недопустимості використання символів гноблення українців, і найважливіше, всупереч рішенню Тернопільської міської ради про заборону використовувати радянський прапор в масових заходах, влада в особі голови Тернопільської обласної державної адміністрації Хоптяна В.А., керівників правоохоронних органів сприяли провокаціям 9 травня цього року.

Голова облдержадміністрації очолив колону із червоними прапорами. Варто зазначити, що прапорів на мітинг принесли більше, аніж було людей, здатних їх тримати. Це свідчить про те, що прапори для заходів не готували місцеві активісти, оскільки вони б знали про необхідну кількість цих прапорів. Зрозуміло, що і правоохоронні органи не могли не володіти інформацією щодо ввезення радянської символіки, приїзду провокаторів, настроїв тернополян з цього приводу, проте не вжили жодних заходів щодо запобігання провокації, а, навпаки, своїми діями лише сприяли провокаторам.

У цій ситуації добре те, що політичні сили не пішли на цю провокацію влади, і тим самим запобігли масовим заворушенням і можливим людським жертвам.

Як висновок, події 9 травня цього року у місті Тернополі свідчать про нехтування головою облдержадміністрації та керівниками правоохоронних органів нормами чинного законодавства. Адже їм було відомо про те, що Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій вітчизняній війні 1941–1945 років» (щодо порядку офіційного використання копій прапора Перемоги) не набрав чинності, Президент його не підписав. Також, їм було відомо про рішення Тернопільської міської ради про заборону використовувати радянський прапор в масових заходах.

Згідно ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаю, згідно чинного законодавства України, на підставі обставин, викладених у депутатському запиті, провести перевірку, дати правову оцінку діянням голови Тернопільської облдержадміністрації, керівникам правоохоронних органів, які всупереч чинному законодавству України, рішенню Тернопільської міської ради дозволили провокатором завезти в область та використовувати радянські червоні прапори 9 травня 2011 року.

З повагою,

народний депутат України

В.Деревляний (посв. № 212)

22 травня УНП вшановуватиме Кобзаря. Крім тернопільських “лайдаків”-партійців

Хто з Тернопільщини підтримав Юлію Тимошенко?