У літній період підвищується небезпека гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь, тому Медичне управління МНС України закликає дотримуватися санітарних норм та правил особистої гігієни:
- Вживати воду з перевірених санепідемслужбою джерел.
- Обов’язково кип’ятити питну воду.
- Не купатися та не ловити рибу у водоймищах, користування якими заборонено санепідемслужбою.
- Утримуватися від придбання продуктів на стихійних ринках. Особливо небезпечними в цьому плані є недоброякісні продукти тваринного походження — м’ясні, молочні та рибні вироби, їх споживання може зумовити захворювання на дизентерію, сальмонельоз, інші інфекційні хвороби. Велику небезпеку становлять рибні та м’ясні вироби домашнього виготовлення, що продаються «з рук»: в’ялена та копчена риба, тушонки тощо.
- Вилучити з меню, яке планується для масових свят, небезпечні для літнього періоду страви: паштети, кров’янки, салати з майонезом, холодці, заливні страви, кондитерські вироби з кремом тощо. У цих продуктах дуже швидко розмножуються та накопичуються мікроорганізми, утому числі ті, що можуть викликати небезпечну хворобу.