Незважаючи на хороший прогноз, немає підстав говорити про зміцнення гривні

Поділитися

До кінця 2011 року долар буде коштувати 8,15 грн, — про це в коментарі мережевому виданню «Делфі» заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Немає побоювань, що буде обвал гривні. Економіка розвивається, валютні резерви зараз досить міцні, 38 млрд. грн. Також у найближчому майбутньому не очікується зовнішніх виплат. Подібна ситуація збережеться, напевно, до кінця 2011 року. Світова цінова кон’юнктура на експортні товари, на метал зокрема, зараз приваблива. Крім того, цього року очікується непоганий урожай. Експортна здатність буде не гіршою, ніж у 2010 році. Можна очікувати приходу іноземних інвестицій під Євро-2012. Хоча їх чекали ще у 2010 році, але вони не прийшли» — сказав пан Юрчишин.

На думку знавця, незважаючи на хороший прогноз щодо стабільності національної валюти, немає підстав говорити про її зміцнення. «Погіршується платіжний баланс. Це показник ослаблення нашої валюти. Ми в очікуванні того, що підвищаться ціни на газ. Хоч багато і говорять про перегляд ціни, однак, у мене великі сумніви щодо того, що результат перегляду буде на нашу користь. Крім того, підвищилася вартість нафти. Також у нашої країни є борги, які слід віддавати. Хоч невеликі, але вони є, — сказав знавець. Серед причин, які не сприяють зміцненню гривні пан Юрчишин назвав неясність щодо кількості об’єктів державного майна для приватизації, а також її термінів.

«Варіант збалансованості курсу валют гривня-долар досить чітко простежується. Якщо говорити про бажаний тренд, то я б відзначив невелику девальвацію гривні до кінця 2011 року. Це було б до речі, щоб зберігати реальний обмінний курс. Якщо б ми до кінця року вийшли на курс 8,10 грн — 8,15 грн. за 1 дол., я б не розглядав це як щось надприродне. До речі, НБУ так і робить. Кожен місяць „накидають” на курс „гривня-долар” по 1 копійці», — вважає пан Юрчишин.

 

Народний депутат Василь Деревляний заробив за минулий рік 235 тисяч гривень

Володимир Литвин закликає народних депутатів ухвалити в червні єдиний цілісний закон щодо внесення змін до Податкового кодексу