Регіонали планують «очистити» місцеву владу від опозиції

Поділитися

Наприкінці квітня парламент у першому читанні 235 голосами схвалив законопроект № 7082 про місцевий референдум, внесений до Верховної Ради Кабміном ще 2010 року. Україна давно потребує законодавчого врегулювання місцевих референдумів, можливість проведення яких сьогодні залежить фактично лише від волі місцевої влади.  Та експерти переконані: урядовий законопроект проблеми не вирішить, а натомість стане зручним засобом для маніпуляції територіальними громадами в інтересах партії влади та місцевих князьків.

Законопроект потрібний владі перш за все для вирішення кадрових питань: прибирання з органів місцевої влади «не своїх». Цим пояснюють і цікавий факт: проти цього проекту виступають не тільки БЮТ і НУ-НС, але і КПУ. Останні бояться втратити рештки представників на місцях, якщо почнуться чистки «чужих».

Улітку 2010 регіонали вже проводили кадрові чистки шляхом ліквідації районних рад у містах там, де члени райрад не демонстрували підтримки Партії регіонів. Так ліквідували зокрема райради в Києві, Маріуполі та Харкові. Місцевий референдум, проведення якого контролює місцева влада, може стати зручним способом зачистки депутатів рад, мерів та інших обраних осіб, чия діяльність не подобатиметься правлячій партії.

Експерти також припускають, що влада використовуватиме оновлений інститут місцевого референдуму, виносячи на нього суперечливі питання на кшталт російської, як регіональної мови, аби відволікати громадян від серйозних суспільних проблем.

Детальніше про заплановані новації у проведенні референдумів читайте устатті Vox poipuli?

У вівторок, 24 травня , в митрополичому кафедральному соборі Різдва Христового міста Тернополя о 9.00 розпочнеться святкове богослужіння з нагоди тезоіменитства Блаженнійшого Владики Мефодія

Сьогодні, 23 травня – День Героїв