Розчарування в інститутах влади і низький рівень життя перетворює українців в одну з найбільш релігійних націй Європи

Поділитися

За даними опитування Міжнародного проекту соціального дослідження, яке аналізує суспільні процеси в Європі, українці, забувши про своє комуністичне і атеїстичне радянське минуле, в масовому порядку пішли до церкви. Чим і забезпечили собі п’яте місце на континенті за релігійністю.

Як пише видання, тепер у країні вже 71,4% населення вважають себе віруючими, а значить, українці за цим показником поступаються лише католикам Польщі, православним кіпріотам, побожним португальцям і словакам. Більше того, кількість тих, хто вірить у Бога, постійно зростає: результати опитування Центру Разумкова кажуть, що за десять останніх років загальнонаціональна українська паства збільшилася на 13%.

Як пише Корреспондент, кількість віруючих активно зростає навіть у східних регіонах країни, де, на відміну від Західної України, релігійні традиції були сильно ослаблені в радянський період. Наприклад, кількість парафій в Луганській області зростає як на дріжджах. “На 100 тисяч населення раніше було два храми, а сьогодні – 16, і всі вони заповнені”, – повідомив протоєрей Луганської єпархії Української Православної Церкви (МП) Олександр Авдюгін.

Збільшення кількості віруючих відбувається на тлі постійно зростаючого авторитету Церкви, який тим помітніший, чим швидше падають рейтинги довіри до влади в цілому і окремих її інститутів, а також добробут українців. Видання зазначає, що додатковим “місіонером” у справі розквіту релігійності виявилася мода на віру – своєрідний відкат, який став реакцією на багаторічне насадження атеїзму в радянській Україні.

При цьому соціологи Центру Разумкова встановили, що лише кожен шостий українець відвідує храм регулярно, тобто як мінімум раз на тиждень. І за цим показником країна посідає далеко не першу позицію в загальноєвропейському рейтингу релігійності, перебуваючи між словенцями і швейцарцями.

Водночас, молоді серед віруючих, за спостереженнями керівника департаменту інформації Української Греко-Католицької Церкви Ігоря Яціва, стає все більше. “Ми нещодавно відкрили церкву в Броварах. Ніде не розвішували оголошень, а в храмі повно молоді”, – зазначає священик.

Найрелігійнішим регіоном країни залишається захід, де зосереджено 34,5% парафій всіх православних Церков, у той час як на сході їх лише 15,9%. І хоча більшість віруючих зараховують себе до православної Церкви, в Україні динамічно розширюється паства протестантських та мусульманських конфесій. Частка цих Церков за останні десять років зросла відповідно з 26,5% до 29,1% і з 1,5% до 4,3%.
Корреспондент.

Ветеран 80 років віддав служінню церкві

Нова конкурсантка « Міс Інтернет-Тернопіль’ 2011» у травні – Біляшевич Олександра