Що робиться з цукром на Тернопіллі?

Поділитися

24 травня  під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Фліссака відбулось засідання обласного штабу щодо врегулювання цінової ситуації на споживчому ринку.

Обговорювались питання:

– про стан та заходи щодо формування регіонального замовлення у 2010/2011 маркетинговому році на цукор білий кристалічний;

– про комплекс оперативних заходів щодо задіяння цукру із регіонального замовлення за регульованими цінами для реалізації через торгівельні підприємства.

Відзначено, що з метою недопущення штучного дефіциту цукру місцевого виробництва та недопущення наповнення споживчого ринку цукром немісцевих виробників за завищеними цінами було розміщено регіональне замовлення на цукор для забезпечення населення області в обсягах 40,8 тис. тонн.

«В області є достатні ресурси цукру для створення регіонального запасу, – зазначив Андрій Фліссак. – Так, у 2010 році вироблено 147,7 тис. тонн, а регіональне замовлення складає всього 27,6 % обсягів його виробництва».

У 2010-2011 роках склалася сприятлива ситуація для виробників цукру щодо його реалізації підприємствам торгівлі: попередня оплата, самовивезення, регульована ціна, що забезпечує рентабельність виробництва та реалізації цукру тощо. Водночас не обмежується ініціатива та мотивація підприємств, немає втручання в їх господарську діяльність.

«Аналіз ситуації на споживчому ринку цукру свідчить про наростання споживацьких та спекулятивних проявів, збільшення фінансових втрат, зменшення платежів до бюджету, – зауважив Андрій Фліссак. – Так, у квітні поточного року сільськогосподарськими підприємствами реалізовано 1,1 тис. тонн цукру, цукровими заводами – 3,1 тис. тонн цукру, при цьому залишки цукру різко зменшуються і станом на 01.05.2011 склали: у сільськогосподарських підприємств – 5,0 тис. тонн, на складах цукрових заводів – 32,5 тис. тонн».

Облдержадміністрацією вжито ряд заходів щодо можливості реалізації цукру в організованій торгівлі, в основному їх метою є забезпечення цінової стабільності.

У період державного регулювання задекларовано підвищення цін для суб’єктів господарювання, немає відмов у декларуванні цін. У І кварталі 2011 року діапазон задекларованих цін для виробників склав 6,7-7,7 тис. гривень за 1 тонну (з ПДВ), що повністю мотивує його реалізацію.

За результатами обговорення вказаних питань визначено ряд доручень структурним підрозділам облдержадміністрації та контролюючим органам.

Рекомендовано:

– Тернопільському міськвиконкому, райдержадміністраціям забезпечити формування регіонального замовлення на 2010/2011 маркетинговий рік, виявити суб’єктів господарювання, які без декларування зміни цін реалізують цукор, та/або здійснюють його реалізацію без необхідних накладних, а також документів, що підтверджують якість цукру, взяти на контроль ситуацію із реалізацією цукру на місцевих ринках, забезпечити укладання тристоронніх угод (договорів) на купівлю вагового цукру за схемою: райдержадміністрація – виробник –підприємства роздрібної торгівлі.

– Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації запропонувати перелік можливих суб’єктів господарювання до формування регіональних ресурсів цукру Бережанської, Кременецької, Монастириської, Підгаєцької, Тернопільської райдержадміністрацій, Тернопільського міськвиконкому та проект розпорядчого документу про формування регіонального замовлення на цукор місцевими виробниками на 2011/2012 маркетинговий рік.

– Обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України оперативно відстежити рух цукру від основних виробників цукру, а також заключення договорів на його продаж на предмет дотримання вимог конкурентного законодавства.

– Державній інспекції з контролю за цінами в області, ДП «Тернопільстандартметрологія», обласному управлінню у справах захисту прав споживачів, Управлінню МВС України в області посилити контроль за дотриманням дисципліни цін, якості та правил торгівлі цукром, а також вжити заходів по припиненню виявлених порушень.

Підводячи підсумки засідання, Андрій Фліссак подякував присутнім за співпрацю та висловив бажання і надалі працювати в напрямку стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області.

Що із водою в Тернополі?

Тернопіль відвідав чемпіон світу серед професіоналів з боксу Андрій Котельник