Сонце – наш друг чи ворог?

Поділитися

Майже третина жінок мають пігментні плями на руках і обличчі. Ця естетична проблема опинилась на третій позиції за важливістю після зморшок та обвисання шкіри.

На процес вироблення меланіну – пігменту, що надає шкірі певного кольору впливають як внутрішні, так і зовнішні фактори. Генетична схильність, сонячне випромінювання, гормони вагітності, старіння шкіри – це основні фактори, які зумовлюють надмірну пігментацію.

Сонце – один із основних факторів, які зумовлюють передчасне старіння шкіри. Профілактика та лікування пігментацій, поява яких спричинена дією ультрафіолетового опромінення, полягає, передусім, в оптимальному захисті від сонця, зокрема використанні сонцезахисних засобів.

Старіння шкіри – певною мірою природній вияв гормональної недостатності. Внутрішнє старіння шкіри – це атрофія, яка супроводжується зниженням тонусу, зневодненням шкіри та появою пігментних плям. Один з видів пігментації – старечі лентиго, які з’являються після п’ятидесяти років на відкритих ділянках шкіри, особливо на тильній поверхні рук, іноді на обличчі. Профілактика пігментних плям, які є виявами старіння шкіри, полягає в оптимальному зволоженні, використанні спеціальних кремів, постійному догляді за шкірою. При появі плям рекомендується використовувати депігментуючі засоби.

Період вагітності характеризується гормональними змінами, які можуть призвести до появи гіперхроматичних дерматозів. Одним із таких дерматозів є хлоазма (жовті пігментні плями на обличчі). При хлоазмі контури плями нерівні, вона розташовується, як правило, симетрично на лобі, щоках, скронях, верхній губі та підборідді. Ця однорідна пігментація іноді вкрита дрібним ластовинням. Його колір змінюється і стає насиченим тільки під дією ультрафіолетового опромінення.

Хлоазма, яку ще називають «маскою вагітності», часто супроводжується пігментацією лінії живота нижче пупка.

Ця поширена набута пігментація стає непомітною або повністю зникає в післяпологовий період. Однак, залишкова пігментація може іноді триматись протягом місяців, чи навіть років.

Під час вагітності, особливо у її другій половині, шкіра потребує захисту від ультрафіолетового опромінення. Місцеві засоби також відіграють важливу роль у боротьбі із цим явищем. Їх систематичне використання гарантує позитивний результат.

Від 5 до 30% жінок, що користуються оральними контрацептивами страждають від такої проблеми як мелазма. Як і при хлоазмі, контури плями нерівні. Вони симетрично розташовані на лобі, скронях, верхній губі чи підборідді. Ця пігментація може бути вкрита ластовинням. При цьому захворюванні кількість меланоцитів відповідає нормі, але їх діяльність активізується під впливом гормональної стимуляції.

При пігментаціях профілактичні та лікувальні заходи повинні проводитись в комплексі. З метою запобігання появі пігментних плям потрібно впевнитися в доцільності приймання та правильному виборі контрацептиву. У разі приймання протизаплідних пігулок необхідно уникати тривалого перебування на сонці та використовувати креми, які захистять від дії ультрафіолетових променів типу А і В.

Надмірну пігментацію також можуть викликати порушення з боку ендокринної системи, психологічні фактори, захворювання печінки, нирок.

При пігментаціях профілактичні та лікувальні заходи повинні проводитись в комплексі, як загальні, так і місцеві.

Лікар-дерматовенеролог поліклініки Медікус Олена Михайлівна Петришин

Педіатр поліклініки Медікус проводить консультативні прийоми дітей з питань діагностики, лікування і профілактики різних захворювань дитячого віку

Завтра у Тернополі відновлять німецький військовий цвинтар