У головному управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася прес-конференція на тему відзначення у світі Дня пам’яті померлих від СНІДу

Поділитися

Прес-конференцію провів начальник ГУОЗ Михайло Буртняк.

На прес-конференцію були запрошені головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД Володимир Носко і головний лікар комунальної установи Тернопільської обласної ради “Центр здоров’я” Ганна Слівінська.

Під час прес-конференції було сказано, що у третю неділю травня вже традиційно відзначається День пам’яті померлих від СНІДу. В цей день згадують про тих, хто за тих чи інших обставин став жертвою  СНІДу. У цьому році Україна приєдналась до Міжнародного руху “Імена”, який зародився в 1987 році в США. Активіст Клів Джонс в пам’ять про померлого від СНІДу друга зшив полотно “ КВІЛТ ”, аби висловити біль втрати і обурення. “ КВІЛТ ” зібраний з частин активістами волонтерами та ВІЛ-позитивними людьми в усіх куточках світу та України як символ величезних масштабів епідемії. Багатоколрна мозаїка “ КВІЛТу ” краще за будь-які слова доводить, що СНІД може торкнутись кожного, не залежно від віку, статі, національності, віросповідання та способу життя.

За роки розвитку епідемії з 1987 року в Україні майже 22 тисячі молодих українців померло від СНІДу. Щоденно 8 людей становляться жертвами СНІДу.

В Тернопільській області з 1987 року – 4 міс. 2011 р. зареєстровано 1119  ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Діагноз СНІД встановлено у 240 осіб, з яких 50 померло.

Основний шлях передачі, як і в попередні роки, – парентеральний (середовище ін’єкційних наркоманів), проте активізувалися шляхи передачі статевий та від матері до дитини.

З 1987 р. в області виявлено 77 випадків серед вагітних, за 4 міс. цього року – 4. Народилося 87 дітей, в т.ч. 4 в 2011 році.

Вік ВІЛ-інфікованих переважає у віковій групі 25-29 років, проте є випадки реєстрації ВІЛ/СНІДу у віковій групі  50 і старші.

ВІЛ-інфекція/СНІД реєструються в усіх районах та м. Тернополі.

За 4 місяці поточного року виявлено 39 ВІЛ-інфікованих, що дещо менше, ніж аналогічний період 2010 року – 59 випадків.  Зареєстровано у 2011 році 44 випадки ВІЛ-інфекції/СНІДу, в т. ч. ВІЛ-носійства 24, СНІДу – 20. За аналогічний період 2010 року зареєстровано 42 випадки ВІЛ-інфекції/СНІДу, в т. ч. ВІЛ – носійства -29, СНІДу -13.

Михайло Буртняк  сказав, що сьогодні СНІД не вирок, бо вже сьогодні є ліки – антиретровірусні препарати, які гальмують розмноження вірусу. Починаючи з 2006 року, ці препарати отримують всі, хто цього потребує. За словами головного лікаря центру профілактики і боротьби зі СНІД Володимира Носка, ці ліки безкоштовно можна отримати в обласному комунальному Центрі профілактики та боротьби зі СНІД в м. Тернополі, вул. Купчинського, 8. Приймаючи ці препарати, можна підтримувати стан свого здоров’я завдяки покращенню імунної системи, а значить продовжити активне життя.

Але про свій ВІЛ-статус кожний, хто мав ризиковані моменти в поведінці, повинен взнати як можна  скоріше. Всі тестування на ВІЛ безкоштовні, добровільні, анонімні.

На завершення прес-конференції Михайло Буртняк та Володимир Носко дали відповіді на запитання журналістів.

Прес-служба ГУОЗ ОДА

Столітній ювілей відзначила жителька Кременеччини Ганна Коваль

Сьогодні відбувся велелюдний пікет Управління МВС України в Тернопільській області з вимогою припинити політичні репресії та звільнити заарештованого націоналіста, члена ВО “Свобода” 21-річного Віктора Козорога