У Луганську вшанували пам’ять Євгена Коновальця

Поділитися

23 травня у День Героїв активісти Луганської обласної організації Української народної партії вшанували пам’ять Героїв України, які віддали свої життя за свободу та незалежність України. Про це повідомили в обласній організації.

«День Героїв був заснований представниками ОУН в 1941 році на честь видатних українських діячів – Миколи МІХНОВСЬКОГО, Симона ПЕТЛЮРИ та Євгена КОНОВАЛЬЦЯ. Згодом День Героїв офіційно відзначався в лавах Української повстанської армії та діаспорі. За часів незалежності націонал-демократичні сили хотіли зробити День героїв альтернативою 9 травня – Дня Перемоги», – повідомили партійці.

«Ім’я Євгена КОНОВАЛЬЦЯ, який 23 травня 1938 року загинув у Роттердамі від рук співробітника НКВС П.СУДОПЛАТОВА, в новітньої України історію України вписане золотими буквами», – вважають активісти УНП.

Розповідаючи про полковника армії УНР, голову проводу Українських націоналістів Євгена КОНОВАЛЬЦЯ, активісти обласної УНП ознайомили присутніх з цікавими фактами його героїчної біографії та закликали усіх бути гідними продовжувачами шляхетної справи видатного українського діяча Євгена КОНОВАЛЬЦЯ.

Довідка. Діяльність полковника армії УНР з розбудови ОУН, яка користувалась всезростаючою підтримкою української молоді, намагання поставити українське питання у Лізі Націй та постійні заходи з налагодження націоналістичного підпілля в УРСР, викликали занепокоєння у більшовицького керівництва в Москві, тому проти нього  органами НКВД СРСР була проведена спецоперація, яку виконав співробітник НКВС Павло Судоплатов (пізніше — керівник розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР, генерал КДБ), який зумів увійти в довіру до КОНОВАЛЬЦЯ, котрий вірив в існування в СРСР міцного підпілля. Це «нелегальне угрупування» й «представляв», за придуманою НКВД легендою Судоплатов під псевдонімом «Павлусь Валюх». Про це інформували особисто СТАЛІНА. У листопаді 1937 Судоплатова прийняв особито Сталін й поставив задачу розробити план «нейтралізації» керівництва ОУН. Через тиждень у Кремлі Судоплатов доповів план Сталіну, керівнику НКВД Єжову та голові ЦИК УРСР Петровскому. Останній заявив, що Коновальцю заочно винесений смертний вирок. 23 травня 1938 Павло Судоплатов передав у Роттердамі в кафе готелю “Атланта” вибухівку, закамуфльовану під коробку цукерок з українським орнаментом як подарунок «від друзів». Після того як коробка була перевернута у горизонтальне положення, вона вибухнула. Похований Євген КОНОВАЛЕЦЬ на цвинтарі Кросвейк у Роттердамі.

День відкритих дверей відбувся у Кременецькому лісоколеджі

Головний рухівець Тернопілля розповів чим живе крайова організація НРУ і чому підтримали Тимошенко