Зростання курсу євро в Україні не має бути тривалим

Поділитися

Європейська валюта повільно, але впевнено продовжує рух вгору: якщо курс євро становив 11,60 грн., то за кілька днів, 29 квітня 2011 року, піднявся до 11,86%. Знавці вважають таке підвищення парадоксальним, адже об’єктивних причин для нього немає. Про це пише газета «Комсомольская правда».

«Нинішнє зростання євро — це насправді ослаблення долара, — роз’яснює директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. — Дійсно, зараз долар перебуває в дуже слабкій позиції на світових ринках, але в цьому є якийсь парадокс. Адже у порівнянні, американська економіка виглядає набагато привабливіше європейської: у США нижчий рівень безробіття та інфляції, а темпи зростання економіки вищі, ніж у єврозоні».

«У той же час в ЄС є великі боргові проблеми, час від часу виникають прогнози про прийдешні дефолти, і виходячи з усього вищесказаного, очевидно, що період падіння долара і зростання євро вже повинен закінчитися. З іншого боку, коливання американської валюти — це лише наші проблеми, оскільки ослаблення долара вигідне для американської економіки як додатковий потенціал для збільшення експорту», — відзначає пан Юрчишин.

Ще один астериск у тернопільській літературі

Присягли українському народу новобранці Бережанського полку