27-річний чоловік з Гусятина випив сурогатного спирту і потрапив у лікарню

Поділитися

Учора до центральної районної клінічної лікарні Гусятинського району потрапив двадцятисемирічний чоловік з діагнозом «Гостре отруєння сурогатним спиртом». Схожі випадки нажаль є непоодинокі не тільки серед дорослих, але й серед молоді та несуть у собі велику загрозу як здоров’ю, так і їх життю.

Отруєння метиловим спиртом
Отруєння метиловим спиртом часто виникають після його помилкового вживання замість етилового спирту. Викликає нейротоксичну дію на зоровий нерв, токсичну дію на нирки. Смертельна доза складає 50-100 мл.
Ознаки отруєння: алкогольне сп’яніння, нудота, блювота, перед очима «мушки», гострота зору знижується, може наступити сліпота. Біль в ногах, головний біль і спрага. Шкіра та слизові оболонки сухі, зіниці розширені, артеріальний тиск спочатку підвищується, потім падає, свідомість сплутана, поступово розвивається кома, параліч дихальних м’язів.
Перша медична допомога: негайно викликати лікаря, потерпілому промити шлунок, дати випити 100-150 мл горілки і 1-1,5 л лужної мінеральної води.
Антидотом при отруєнні метиловим спиртом є етиловий спирт (горілка, самогон)!
Алкогольне отруєння
Доза алкоголю, що викликає інтоксикацію, індивідуальна. Інколи невелика кількість саморобних спиртних напої може викликати гостре отруєння. При отруєнні алкоголем підвищується артеріальний тиск, пульс стає частим, змінюється діяльність центральної нервової системи, печінки, нирок. П’яний втрачає над собою контроль, здійснює безглузді вчинки і часто безконтрольно продовжує вживати алкоголь, що веде до алкогольної коми.
Ознаки алкогольної коми: концентрація алкоголю в крові 6 г/л є смертельною. Це відповідає приблизно 300 мл 96% етилового спирту, випитого за короткий проміжок часу. У цьому випадку швидко розвивається алкогольна кома, шкіра покрита холодним, липким потом, обличчя бліде, температура тіла знижена, дихання рідке, пульс частий нитковидний, з’являється блювота, мимовільне сечовипускання. Надалі настає параліч дихального та судиннорухового центрів що веде до зупинки роботи серця і легень. Тільки енергійні своєчасні заходи першої медичної допомоги можуть запобігти смертельному результату.

Перша медична допомога: негайно викликати лікаря, хворого покласти на бік, очистити ротову порожнину від блювотних мас і слизу. Негайно промити шлунок великою кількістю води до 5 л, у яку варто додати харчову соду (1 чайна ложка на 1 л води), після чого викликають блювоту. Потерпілого укладають в ліжко, тепло вкривають, на голово поміщають міхур з льодом.

У Тернополі горіло біля “Старого млина”

Як правильно розмістити монітор?