Феміда починає процес у «газовій» справі Тимошенко, а уряд вивчає питання щодо її боргів перед Росiєю

Поділитися

Цієї п’ятниці о дев’ятій ранку екс–Прем’єр Юлія Тимошенко постане перед Фемідою як підсудна. Наприкінці минулого тижня Генпрокуратура передала кримінальну справу проти Ледi Ю щодо укладання газових контрактів iз Росією до Печерського райсуду столиці. Захисник Тимошенко Сергій Власенко вважає це черговим грубим порушенням КПК: мовляв, Юля та її захист не встигли направити до прокуратури певні клопотання після ознайомлення з матеріалами справи. Утім фактом є те, що розгляд «газової» справи у суді розпочнеться вже за три дні.

Генпрокурор Віктор Пшонка через прес–службу ГПУ нагадав, що пані Тимошенко обвинувачують у перевищенні службових повноважень та прийнятті одноосібного рішення під час укладання газових угод. Пшонка також наголосив, що обмеження пересування екс–Прем’єра є цілком законним. Вона систематично порушувала процесуальні норми, тож бажані для лідерки БЮТ зустрічі з виборцями в різних регіонах країни та поїздка до Брюсселя i Страсбурга на запрошення президента ПАРЄ не відбудуться.

Цікаво, що таке рішення ГПУ визнав законним учора й президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу. Мовляв, Юля просила про зустріч, він погодився, йому дуже шкода, що вона не приїде, але що ж удiєш — закон є закон.

Тим часом у «газовій» справі спливли нові–старі обставини. Як повiдомляють джерела сайту «Українська правда», міністр оборони РФ Анатолій Сердюков звернувся з листом до українського Прем’єра Миколи Азарова, у якому просить погасити борг корпорації «Єдині енергетичні системи України» (свого часу очолюваної Юлією Тимошенко) у сумі 405,5 млн. доларів. Адже, ЄЕСУ гроші взяла, а взяті на себе зобов’язання виконала неналежно й заборгувала російським військовим ледь не півмільярда «баксів». Про цю оборудку, внаслідок якої Генпрокуратура РФ у 2004 році навіть порушувала проти Тимошенко кримінальну справу.

Окремі БЮТівці навіть назвали цей лист фальшивкою, втім в уряді підтвердили, що лист від міністра оборони РФ є справжнім, його зареєстровано. Наразі Кабмін збирається вивчити дану ситуацію впродовж місяця. Нагадаємо, що кілька місяців тому Прем’єр Азаров заявляв, що його попередниця на посаді підписала газовий контракт iз Росією у 2009 році в обмін на списання боргів ЄЕСУ. А голова тимчасової слідчої комісії ВР Інна Богословська, яка днями оприлюднила звіт ТСК щодо газових угод, стверджує: представники «Нафтогазу» за часів прем’єрства Тимошенко робили спроби списати борги ЄЕСУ перед Росією. На її думку, борги компаній Тимошенко призвели до конфлікту інтересів і зробили екс–Прем’єра залежною вiд Росiї при підписанні газових контрактів, повідомляє УМ

Обама зробив перший запис у Twitter

Першоієрарх УАПЦ освятив чудотворне джерело