Холери на Тернопільщині немає

Поділитися

Про це повідомив головний державний санітарний лікар області Степан Дністрян. У зв’язку з епідемією захворювання на півдні країни, відстежити водойми та місця відпочинку почали і в нашому регіоні. Відповідний наказ видало Міністерство охорони здоров’я України.

Степан Дністрян: «Ми дуже пильно досліджуємо навколишнє середовище на холероподібні вібріони, щоб, не дай Бог, десь не проскочило це питання. Ми ретельно досліджуємо водойми і місця відпочинку. На щастя, на сьогоднішній день усі хімічні, бактеріологічні аналізи, в тому числі безпосередньо на холероподібний вібріон – негативні».

Епідеміологи попереджають і про укуси кліщів. Наслідком укусів часто стає хвороба Лайма, що може призвести навіть до смерті.

Степан Дністрян: «Треба бути дуже обережним тим людям, які йдуть у парки, в ліс, на свої дачі на відпочинок. При поверненні додому необхідно обов’язково оглядати своє тіло, особливо дітей, щоб десь не пропустити кліща чи його укусу. Якщо це виявили, то негайно треба звертатися за медичною допомогою, тому що хвороба є досить небезпечною. Дуже важливо вчасно її діагностувати і почати лікування».

Посилено досліджують зараз епідеміологи й овочі на вміст у них нітратів. Особливо актуальними, каже Степан Дністрян, такі перевірки стали після виявлення в Європі кишкової інфекції. Епідемія вже дійшла до кордонів Польщі та Словаччини.

Степан Дністрян: «Не може ніхто на сьогоднішній день встановити, що це за паличка, яке її походження. Поки що її джерела не найшли. Але є небезпека, тому що більше 30 людей уже померло в Європі від цієї недуги. Спочатку це було пов’язано з іспанськими огірками, потім ця версія відпала. Зараз робляться пошуки: а звідки ж могла узятися ця кишкова паличка? Але вся біда в тому, що ця інфекція поширюється».

Ретельно перевіряє обласна санстанція на вміст нітратів і воду. Зараз, розповідає головний санітарний лікар, у водогонах забруднено близько 5%, а в громадських криницях – майже 10% води.

ІНТБ

На Тернопільщині у спекотні дні обмежать рух великовагового транспорту

Оголошено рейтинг гімназій Тернопільської області