Інвалід – не вирок

Поділитися

На сьогоднішній день професійна інтеграція інвалідів в суспільство є одним із провідних напрямків роботи різних інститутів та громадських організацій. Інвалідність – не вирок, тому все залежить не від погляду суспільства на проблему, а від активності, бажань та можливостей самої людини.

Аби допомогти знайти себе у суспільстві та на ринку праці, у Підволочиському районному центрі зайнятості відбувся тренінг-семінар для безробітних з інвалідністю на тему «Адаптація людей з особливими потребами в сучасних умовах» за участю тренера консалтингової фірми ТзОВ «АнДар Сервіс» Зоряни Філюк.

Під час тренінгу присутні ознайомились із програмою підготовки молодих інвалідів до інтегрування в соціум шляхом працевлаштування та підвищення рівня соціальної та професійної адаптації в сучасних умовах, різними мотивами вибору професії, правами інвалідів при працевлаштуванні, порадами з ефективного пошуку роботи.

– Державна служба зайнятості відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з особливими потребами з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні та новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені підприємствами, – зауважила провідний спеціаліст РЦЗ Наталія Окаринська.

Тренер «АнДар Сервісу» Зоряна Філюк навела приклади форм адаптації осіб з обмеженими фізичними можливостями на робочих місцях, розповіла про відомих людей-інвалідів, які досягли успіху у різних галузях економіки.

– Стандарти, які існують у сучасному суспільстві, часто заважають людям з особливими потребами жити повноцінним життям та реалізовувати себе у професійному світі, – сказала тренер.

Вона порадила учасникам семінару не співчувати собі, а всю свою енергію і волю спрямувати на бажання жити і перемагати, на те, щоб досягти успіху і здійснити свої мрії. Багато людей з особливими потребами, стали визнаними у світі завдяки своїй праці та силі волі: інваліди пишуть книги і картини, ставлять світові рекорди, підкорюють гори і моря. Любіть себе й усе у собі: свою зовнішність, розум, почуття, проте остерігайтесь самозакоханості та час від часу дивіться на себе з точки зору оточуючих. Не замикайтеся у собі, адже, є багато людей, які стикаються з такими ж проблемами і успішно їх вирішують. Гуртом можна дати раду будь-якій біді. Якщо ви що-небудь умієте, знаєте і впевнено йдете до мети, то обов’язково знайдуться однодумці, з якими буде цікаво спілкуватись. Ставте перед собою реальну мету. Вибирайте найбільш підходящий варіант (чи кілька варіантів одночасно) і починайте діяти! Велике завдання діліть на дрібніші, які вирішити значно простіше. В подальшому необхідно аналізувати, що конкретно зроблено по кожному напрямку, в чому причини неудачі. Не розчаровуйтесь, якщо щось не виходить. Конкретна мета та наполегливість обов’язково дадуть очікуваний результат!

Присутні виконали ряд вправ, взяли активну участь у рольових іграх, під час яких відпрацьовували навички ефективного спілкування з роботодавцями, самопрезентації, телефонної бесіди, вчилися відстоювати свої права на працевлаштування.

– Заняття відбулися у доброзичливій та діловій обстановці, було цікаво працювати у групах, спілкуватися, – поділився враженнями від семінару його учасник Володимир Мазурик. – Для себе я збагнув: під час майбутньої співбесіди з роботодавцем говоритиму про те, що я здатний робити, а не про те, чого я робити не можу, наголошуватиму на своїх кращих якостях. Також буду намагатися дивитися на життя з оптимізмом.

 

Пігментації шкіри. Профілактика та боротьба із ними

Особливості служби військовослужбовців України у миротворчих військах на території інших країн