Кандидат біологічних наук у селі в батьків, на Тернопільщині, обладнав нарколабораторію

Поділитися

Апеляційним судом Хмельницької області прийнято остаточне рішення у кримінальній справі, порушеній в квітні 2008 року Управлінням Служби безпеки України у Хмельницькій області щодо низки особливо небезпечних злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків та незаконного поводження зі зброєю і бойовими припасами, вчинених організованим злочинним угрупованням, до складу якого входили громадяни України та Росії.

Інформація про те, що на території кількох областей Західної України та у м. Києві діє організована злочинна група, учасники якої налагодили механізм незаконного виготовлення, придбання, зберігання та збуту особливо небезпечних наркотичних засобів синтетичного і рослинного походження в особливо великих розмірах, була отримана співробітниками СБУ ще влітку 2007 року.

Співробітники Служби безпеки України виявили та задокументували протиправну діяльність кількох наркорур’єрів, серед яких був колишній працівник органів внутрішніх справ. Зловмисники займались незаконним збутом наркотичних засобів – метадону та опію на території Івано-Франківської, Чернівецької та Хмельницької областей.

Було встановлено, що до злочинної діяльності залучені кілька громадян Російської Федерації, які, на власних легкових автомобілях прибували в Україну, де у заздалегідь обумовленому місці відбувалась купівля-продаж та передача наркотиків. Після цього наркотики з приховуванням від митного контролю у спеціально обладнаних схованках перевозились з України на територію сусідньої держави для їх подальшого незаконного збуту.

На початку квітня 2008 року оперативними співробітниками СБУ було зафіксовано приїзд в Україну двох громадян Російської Федерації та придбання ними в одного з наркокур’єрів 300 г наркотичного засобу із вмістом метадону, який вони намагались незаконно перемістити через митний кордон України, приховавши його у спеціальному тайнику в одному із легкових автомобілів, на яких вони прибули в Україну.

Співробітники СБУ спільно з прикордонниками і митниками затримали наркокур’єрів під час перетину українсько-російського кордону на території Чернігівської області, наркотичний засіб та транспортні засоби вилучені.

Виготовити метадон високої якості, до складу якого входять хімічні компоненти, може лише відповідний фахівець в області хімії та біології.

У поле зору співробітників спецслужби потрапив мешканець міста Львова, який, маючи наукову ступінь кандидата біологічних наук та фахові знання в області хімії, за місцем проживання своїх батьків у сільській місцевості Тернопільської області обладнав спеціальну лабораторію у їх помешканні і з вересня 2007 року організував незаконне виготовлення метадону.

Отримавши замовлення на партію наркотиків для подальшого їх збуту, до заздалегідь обумовленого місця з Києва спеціально прибував наркокур’єр, який оплачував вартість товару та доставляв його за місцем призначення. Надалі наркотики розповсюджувались в основному на території міста Хмельницького та Хмельницької області, а також в інших регіонах України.

7 квітня 2008 року в результаті спецоперації співробітники СБУ затримали «на гарячому» львів’янина власника нарколабораторії та наркокур’єра на території Чернівецької області під час передачі метадону.

Цього ж дня, було затримано чотирьох мешканців Хмельницької області, кожен з яких виконував у складі угруповання відведену йому функцію щодо придбання, перевезення, зберігання та збуту виготовлених у лабораторії наркотиків.

За місцем проживання наркоділків на території Хмельницької, Тернопільської та Львівської областей слідчо-оперативними групами було проведено обшуки, в результаті яких виявлено понад 1 кг метадону, біля 1 кг опію, велика сума іноземної валюти, золота в зливках та вогнепальної зброї і боєприпасів.

Перед судом постало дев’ять осіб, які за вчинення злочинів, передбачених ч.2 та ч.3 ст.307 (незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення та збут наркотичних засобів у великих та особливо великих розмірах), ч.2 ст.15 ч.3 ст.305 (замах на вчинення контрабанди наркотичних засобів), ч.1.ст.263 (незаконне придбання і зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів) Кримінального кодексу України засуджені до різних термінів позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією всього належного їм на праві власності майна.

Крім того, за вироком суду в дохід держави конфісковано майно та цінності, вилучені в ході розслідування: 11 одиниць транспортних засобів, 17 мобільних телефонів, 63 490 євро, 89 939 доларів США, 17 650 російських рублів, 24 911 гривень, 2 кг золота в зливках.

З протиправного обігу вилучені наркотичні засоби – 3139г метадону, 945г екстракційного опію, 13 одиниць вогнепальної зброї та 593 шт. боєприпасів, повідомили “Про все” у прес-центрі СБ України

 

За злісне невиконання батьківських обов’язків суд виніс вирок матері чотирьох дітей

Колишній депутат-бютівець Тернопільської міськради очолив “Україну майбутнього”