За злісне невиконання батьківських обов’язків суд виніс вирок матері чотирьох дітей

Поділитися

Козівський районний суд Тернопільської області оголосив вирок матері чотирьох дітей. Жінку звинуватили і визнали винною у злісному невиконанні батьківських обов’язків. У село, де живе ця багатодітна родина, часто навідуються працівники служби у справах дітей та органів опіки й піклування. І уже двічі матір притягували до адміністративної відповідальності за неналежне виховання дітей. У хаті – антисанітарія, діти брудні, недоглянуті, навіть не мають ліжок. Та щось змінювати жінка не бажала, і врешті-решт її притягнули до кримінальної відповідальності. Цього разу серйозним звинуваченням прозвучав висновок лікарів. Їх, зокрема, стурбував стан наймолодшої дитини, 2009 року народження. Дівчинка народилася доношеною, здоровою, а ось тепер у неї цілий «букет» недуг, у тому числі дефіцит маси тіла. Лікарі стверджують, що дитина захворіла від неналежного догляду і поганого харчування.

На своє виправдання мати пояснювала, що її чоловік перебуває у в’язниці. А до того ніде не працював. Грошей, які вона отримує на дітей від держави, не вистачає на утримання сім’ї. Слід зауважити, що соціальна допомога на цю родину складає 4280 гривень на місяць. Звісно, тепер це не казна-які гроші, але у селі, де люди здебільшого тримають господарку, за такі гроші можна нормально жити. Тож навряд чи матеріальна скрута є причиною дитячих бід.

Жінку засудили до двох років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку та із встановленням іспитового терміну на рік. Така судимість є серйозною пересторогою, адже мати, якщо і надалі не дбатиме про сім’ю, може втратити і волю, і дітей.

За злочин проти дитини засуджено і жителя Тернопільського району. Цей чоловік вдарив свого малолітнього сина стільцем по голові. Випадок стався під час сімейного скандалу: чоловік повернувся додому п’яним і взявся «виховувати» дружину. Коли ж дійшло до рукоприкладства, на захист матері кинувся малий хлопчик. Він з розгону вдарив тата кулаком у живіт. Батько у відповідь вдарив малого стільцем по голові. Дитина впала, розплакалася. На голові з’явилася велика гематома, і мати тут же завезла сина у дитячу обласну лікарню. Лікарі надали дитині допомогу і повідомили про травмованого у міліцію.

Стосовно горе-батька порушили кримінальну справу. Судово-медична експертиза визначила, що дитині заподіяно легкі тілесні ушкодження. Відтак засудили батька за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу (заподіяння умисного легкого ушкодження) до відпрацювання двохсот годин громадських робіт, повідомили “Про все” у відділі зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області

Повідомив неправду про злочин – відповідай

Кандидат біологічних наук у селі в батьків, на Тернопільщині, обладнав нарколабораторію