Мер Тернополя мітить на місце Олега Тягнибока?!

Поділитися

Минуло осені партія “Свобода” зробила свій поки що найбільший політичний прорив. На місцевих виборах її представники у трьох західних областях отримали більшість у місцевих радах. А в Тернополі “свободівці” навіть отримали свого мера, якого до того мало хто знав. З Kyiv Post Сергій Надал зустрівся у Києві під час одної з поїздок для зустрічей в Кабміні. Помітно, що питання його відносин як мера з представниками центральної влади, які представляють ворожу “Свободі” Партію регіонів, є для нього незручними.

І це зрозуміло. З одного боку, якщо він буде поіменно критикувати урядовців, то потім навряд чи зможе домовитись з ними про якусь фінансову підтримку власних ініціатив у місті. З іншого ж боку, якщо почне розповідати про плідну конструктивну співпрацю з міністрами уряду Миколи Азарова, то цього не зрозуміють у “Свободі”.

36-річний Надал, який більшість свого свідомого життя працював податківцем, зараз впевнено почувається у кріслі мера. Маючи “свободівську” більшість у міській раді Тернополя (31 мандати з 60), йому не доводиться задля ухвалення рішень входити у незручні компроміси з іншими політсилами.

У інтерв’ю Kyiv Post він розповів про те, як працюється опозиційному меру на місцях і чи поділяє він думку свої соратників по “Свободі”, які схвалюють агресію власних представників у Львові 9 травня.

Kyiv Post: “Свобода” завжди акцентує увагу на тому, що це є ідеологічна партія на відміну від вождистських партії, де все тримається на авторитеті і популярності лідера партії. Але, у той же час, Тягнибок є єдиним і поки що незамінним лідером “Свободи”. Чому так?

СН: Буквально минулого року закінчився термін повноважень Тягнибока як голови “Свободи”, і його було переобрано головою знову. Нема такого, що є Тягнибок і все. Нема цього вождизму, є ідея. І дуже багато людей підтримують не Тягнибока, а ідею.

KP: Тобто через, скажімо, через чотири роки у “Свободи” може бути інший лідер?

СН: Це досить реально, що може бути хтось інший. Голова партії має свої повноваження. Він не є царем.

KP: А у вас були якісь розмові з представниками Партії регіонів у тернопільський міськраді про події у Львові 9 травня?

СН: Звичайно, були. Багато хто з них погоджується з тим, що це [заворушення в Львові 9 травня] було провокацією.

KP: Всі кажуть, що це була провокація, але у той же час показують пальцем на опонента. Провокація влади чи кого?

СН: Вони не говорять зі мною так відверто про це. Наша думка полягає у тому, що це була провокація влади.

KP: Питання червоних прапорів так само, як і питання геройства Степана Бандери, є суперечливим питанням, і з цього приводу є полярні думки. Можливо, саме таким чином хотіли черговий раз поляризувати людей?

СН: Я думаю, що насправді все набагато простіше. Ніякої поляризації не було. Всі обговорювали події 9-го травня і червоні прапори, а Верховна Рада 12 травня ухвалює закон, який списує всім підприємствам паливо-енергетичного комплексу (ПЕК) 24 млрд. грн. боргу перед державними структурами за газ та електроенергію. Це обленерго, облгази, більшість з яких є приватними. Ми зробили їм благо, але для кого? У мене міськтеплокомуненерго не мало заборгованості. Виходить, що комунальні підприємства витиснули всі соки і віддали борги, а інші не платили. Так ми стимулюємо не платити.

KP: Минулого року було змінено перерозподіл коштів між органами місцевого самоврядування та центром на користь останнього. Як вам така зміна?

СН: Тернопіль втратив 19 млн. грн. надходжень. Зокрема, ми повинні були мати 16 млн. грн. транспортного податку, але все йде в Київ. Київ виділяє на область, а область робить розрахунок пропорційно до розміру доріг. По цьому не зовсім розумному розрахунку всі обласні центри попадають у найгірше становище. Адже протяжність доріг в обласних центрах невелика, але ніхто ж не визначає завантаженість цих доріг. Це великі втрати для Тернополя.

KP: Який загальний бюджет Тернополя?

СН: 570 млн. грн. Але, скажімо, витрати на утримання міського господарства за минулий рік склали 15 млн. грн., а тут 19 млн. грн. Тобто я втратив гроші на річне утримання міста.

KP: Ви вважаєте, що це саботування роботи на місцях чи просто непрофесіоналізм?

СН: Мені важко судити. Це просто намагання централізувати всі потоки, щоб потім робити перерозподіл.

KP: І як ви це вирішуєте?

СН: Мене поставлено у такі рамки, коли я повинен викручуватись і думати, на чому зекономити, а де знайти додаткові надходження. Протягом першого кварталу нам вдалось збільшити бюджет на 2 млн. грн.

KP: Позаминулого літа в Тернополі була велика проблема з вивозом сміття. Воно тижнями не вивозилось, був великий сморід.Була ідея збудувати сміттєспалювальний чи сміттєпереробний завод. Тоді також ходили чутки, що з інвестором не домовились, бо начебто він з кимось не поділився. Як ви будете вирішувати проблему зі сміттям?

СН: Я такі самі чутки чув, тому це для мене не новина. У жодному разі це буде не сміттєспалювальний, а сміттєпереробний завод. Ми почали працювати досить непогано через агентство з інвестицій з Владиславом Каськівим. Наразі ця агенція лише шукає кошти.

Крім того, ми стараємось шукати інші можливості. Зараз є різного роду мої закордонні поїздки. Усі ці відрядження робляться не за рахунок міського бюджету.

KP: Хто платить за це?

СН: Інколи сторона, яка приймає, бере на себе витрати, а інколи — за власні кошти.

KP: У вас є можливість за власні кошти їздити за кордон по роботі?

СН: А що робити?

KP: Яка у вас зарплата?

СН: Це не секрет. Я отримую 6000 гривень. Так-от, про сміттєпереробний завод. Зараз є цікава пропозиція від одних інвесторів, які готові вкладати гроші у це. Уже навіть розроблена проектно-кошторисна документація на такий комплекс з переробки твердих і паперових відходів. Міськрада уже під це виділила земельну ділянку.

KP: Скільки потрібно у це вкласти?

 

СН: За попередніми розрахунками, в межах 3-5 мільйонів євро.

KP: А як може гарантувати цю інвестицію місцева влада? Адже багато органів, які перевіряють бізнес, скажімо, податкова, підзвітні центральним органам влади.

СН: Міський голова буде особистим гарантом для всіх, хто буде вкладати гроші в місто. У міськради є непогані відносини з керівниками усіх контрольних органів.

KP: Коли з’явиться такий завод з переробки сміття в Тернополі?

СН: Цього року.

KP: Давайте повернемось до подій 9 травня у Львові. Навіть ті, хто вважає, що це була провокація з боку влади, критикують “Свободу” за те, що вона піддалась на цю провокацію. Були люди, які зривали георгіївські стрічки з людей похилого віку. Чому “Свобода” не засудила такі дії?

СН: Ми вже 70 років засуджуємо. Це закінчилось тим, що спочатку прийшли з прапорами, потім тихенько завантажили на віз і на поїзда та вивезли до Сибіру. Якщо ми будемо і сьогодні так само терпіти і засуджувати — толку не буде. Просто потрібно показати, хто у себе вдома господар.

KP: Були молодики, які, зокрема, силою зривали стрічки з інших людей. Ви схвалюєте таке чи ні?

СН: Я у будь-якому випадку не є прихильником силових дій. Але питання в іншому. Чому, тих людей, які зривали стрічки, показують і проти них порушують кримінальні справи, а от того, хто стріляву “свободівця”, зафіксовано, але його навіть не затримано.

KP: І “Свобода”, і “Батьківщина” в опозиції, пасуться на західноукраїнському електораті та критикують Януковича. А як у “Свободи” складаються відносини з Юлією Тимошенко?

СН: Ми будемо спільно боротись там, де потрібні наші спільні дії. Наприклад, ми спільно брали участь у мітингу щодо денонсації Харківських угод.

KP: А якщо “Свобода”, і “Батьківщина” пройдуть в парламент на виборах 2012 року, то будуть блокуватись і діяти разом?

СН: Думаю, що є низка питань, щодо яких у нас буде спільна позиція. Я не можу говорити, як буде через рік. Насправді всі об’єднання призводять до знищення. Що залишилось з тих політсил, які увійшли в БЮТ? Нічого. Тому, на мою думку, з Тимошенко можливі ситуативні союзи задля якихось добрих ідей.

З днем журналіста чи з днем холуїв?

Тігіпко так закерує, що у нещасних пенсіонерів збільшиться бажання працювати