«Молодіжний центр працевлаштування» активно розпочав реалізацію проекту «Організація інформаційно-профорієнтаційних послуг для молоді»

Поділитися

Даний проект  був схвалений експертною комісією міжнародного фонду “Відродження” і здійснюється за його фінансової підтримки.

Психологи організації впровадження інформаційно-профорієнтаційних заходів серед молоді розпочали з санаторію для дітей із вадами зору «Барвінок» ( Тернопільська область,  Зборівський район.)

 

Перед початком заходу Голова ТОО ВМГО «Молодіжний центр працевлаштування» Білінська Христина у інтерв’ю журналістам зазначила, останнім часом на ринку праці особливо загострилася проблема, яку не зможе одноосібно вирішити жодна соціальна інституція: чи то система освіти, чи роботодавці, чи служба зайнятості, чи інші учасники сучасного економічного процесу.  Це проблема кваліфікаційного дисбалансу між потребою та пропозицією в кадрах. І профорієнтаційні заходи серед молоді сприятимуть вирішенню цієї проблеми. У зв’язку з цим нами розроблена профорієнтаційна програма на основі досвіду, знань та проведеного анкетування учнів в школах м.Тернополя.

Заступник голови ТОО ВМГО «Молодіжний центр працевлаштування» Кулик Мар’яна додала,  що правильний вибір професії розкриває перед людиною шляхи до самовдосконалення, забезпечує всебічний розвиток особистості, сприяє здійсненню життєвих планів та успішності. Особливо гостро проблема вибору професії стоїть перед молоддю, коли формуються і визначаються професійні наміри людини.

 

 

Зустріч із 80 дітьми, віком 12-14 років відбулась у актовому залі санаторію.

Інформаційна частина проходила у інтерактивній формі: члени організації активно спілкувались із підлітками, грали авторські профорієнтаційні ігри, ділились досвідом, відповідали на запитання, що цікавили учасників заходу. У цьому їм допомагав представник центру зайнятості.

 

Молоді люди були дуже активні, зацікавлені, вмотивовані, адже тема заходу була досить актуальною для них. Вони активно задавали  питання, що стосуються вибору професії, факторів, що впливають на цей вибір. Відповідно, отримували змістовні відповіді від спеціалістів.

 

Після цього учасників об’єднали у три групи. З кожною групою працював психолог-член організації.

Грали профорієнтаційну гру власної розробки «Побудуй своє суспільство». Підлітки «створювали своє, нове суспільство з чистого листа», визначали життєво, суспільно важливі потреби, відповідно обирали потрібні їм професії, спеціальності для того, щоб їхнє нове суспільство, (яке вони описували на плакаті) активно та ефективно розвивалось. У ході заняття діти проявляли себе дуже активно, зацікавлено, кожен хотів виразити себе, висловити свою думку. Діти працювали на загальний результат – успішне суспільство з ПОТРІБНИМИ професіями.

 

У ході заняття учасники самі доходили висновку про необхідність, важливість, насамперед, робітничих професій. Приміряли на себе ролі працівників різних сфер…

 

Після цього молоді люди мали можливість отримати індивідуальні консультаційні послуги спеціалістів, пройти психодіагностику. Діти активно підходили до психологів, консультувались…..В результаті, підлітки були задоволені, та сповнені бажанням обрати дійсно ту професію, яка  відповідала б їх індивідуально-психологічним особливостям та була б актуальною на ринку праці. Були й діти, думки яких про майбутній вибір професії змінились, на основі інформації, яку вони отримали від волонтерів  ТОО ВМГО «Молодіжний центр працевлаштування».

 

 

Знову про прапор. І знову сором

Черговий конфуз Януковича: