Нелегальні кар’єри – справа прибуткова, та чи законна?

Поділитися

Відповідь на це запитання повинна дати міжрайонна природоохоронна прокуратура, куди співробітники управління боротьби з організованою злочинністю направили матеріали, що стосуються незаконних розробок надр в Теребовлянському районі.
На виконання доручення керівництва Тернопільської обласної державної адміністрації оперативники УБОЗу спільно з працівниками екологічної інспекції та інспекції з контролю за використанням та охороною земель провели комплекс заходів щодо законності розробки надр на території області.
Під час перевірки міліціонери задокументували факт незаконного видобутку корисних копалин з Мшанецького піщаного кар’єру Теребовлянського району. Посадові особи одного з приватних підприємств активно вибирали пісок, не маючи на це відповідних документів, а саме – гірничого відводу на розроблювану ділянку. Та й кар’єр не був зданий в експлуатацію. Таким чином,посадовці не тільки завдавали збитків державі, а практично не несли відповідальності за свою діяльність. А скільки в Україні трагічних випадків, коли в таких самовільно розритих кар’єрах гинули люди? Вбачаючи в діях керівників підприємства порушення щонайменше та трьох статей Кодексу України про надра – відсутність гірничого відводу, незаконне користування надрами, порушення основних вимог при розробці родовищ корисних копалин та двох статей Гірничого закону України – незаконне введення в експлуатацію гірничих підприємств, відсутність документів, що дають право на проведення гірничих робіт, співробітники УБОЗу задокументували цей факт і скерували зібрані матеріали до прокуратури.
Про те, що всі земельні питання регулює відповідне законодавство, либонь забув,а, ймовірніше, не хотів знати житель Тереболі. Чоловік вирішив господарювати на землі, що йому не належить, а є власністю лісового господарства. Захопивши понад сорок сотих на території Острівецької сільської ради, підприємливий теребовлянець вибрав звідти верхній шар ґрунту, аби докопатися до родовища червоно-сірого бутового каменю. Співробітники УБОЗу встановили, чоловік порушив статтю про право власності та охорону ґрунтів Земельного кодексу України.
Незаконні розробки пісковиків убозівці виявили також в селах Застіночне ,Кровінка та Острівець Теребовлянського району. Міліціонери встановлюють осіб, причетних до самовільного відкриття кар’єрів.

Через воли круторогі в ізолятор привела дорога

В Івано-Франківську ремонтують дороги у вечірній і нічний час, коли зменшується інтенсивність руху транспорту. А в Тернополі?!