Перевезенню дітей – безпечну дорогу

Поділитися

Перевезення пасажирів завжди знаходиться під особливою увагою працівників ДАІ, і звичайно коли йдеться про перевезення дітей. Як показує досвід? саме під час організації екскурсійних поїздок організованих груп дітей не завжди керівники, які займаються організацією цих перевезень, тай перевізники, обізнані з вимогами нормативних документів, що регламентують ці перевезення. Допускаються грубі порушення в оформленні документів, порушуються строки їх подачі. Тож, хотілось би ще раз нагадати основні вимоги, які необхідно виконати, щоб зробити перевезення дітей безпечними.

Перевезення дітей здійснюються лише досвідченими водіями, які мають стаж керування транспортним засобом більше трьох років і мають відповідну ліцензію на право займатися даним видом діяльності. перевізник повинен представити автобус на станцію діагностики ДАІ для перевірки його технічного стану, комплектності і отримати одиночний акт огляду транспортного засобу. Працівник, що проводить технічний огляд транспорту, проводить детальний інструктаж водія, а також перевіряє наявність у водія медичної довідки встановленого взірця.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №176 від 18 лютого 1997 року та №141 від 29 січня 2004 року перевезення дітей здійснюється пасажирським перевізником за наявності у нього відповідного дозволу, форма та порядок видачі якого затверджені Мінтрансом та Міністерством освіти і науки України. Відповідно дозвіл на перевезення організованої групи дітей на екскурсію чи оздоровлення за межі області дає обласне управління освіти, в межах області районний відділ освіти.

Замовник та перевізник визначають маршрут перевезення, складається його схема та розклад руху з врахуванням зупинок. Технічна зупинка на перші 50 км руху і не менше однієї на кожні наступні 100 км. Для відпочинку зупинка передбачається на 5 хв. через кожну годину руху і на 30 хвилин через кожні 5 годин руху, допускається поєднання 30-хвилинного відпочинку з перервою на обід. При складанні маршруту та графіку руху необхідно пам’ятати, що перевезення груп дітей здійснюється лише в світлу пору доби  і за сприятливих  погодних  умов. На схему маршруту наносяться ділянки доріг, населені пункти через які пролягає маршрут, місця концентрації дорожньо-транспортних пригод, аварійно-небезпечні ділянки тощо. Можливо не кожен перевізник, чи організатор перевезення в змозі розробити дану схему та графік руху, тоді можна звернутись в ряд фірм, які надають такі послуги. Схема маршруту та розклад руху складаються в трьох примірниках.

Організатору перевезення необхідно передбачити необхідну кількість супроводжуючих дорослих, один на 10-ро дітей, а також при перевезенні 30 дітей та більше медичного працівника.

Не пізніше, як за три дні до здійснення перевезення дітей, весь пакет документів подається на розгляд працівників Державтоінспекції, де проводиться погодження схеми маршруту та графіку руху. Для забезпечення безпечного перевезення груп дітей приймається рішення про супровід автобуса чи колони автобусів патрульним автомобілем ДАІ, а також інформується підрозділи тих областей по дорогах яких буде здійснюватися рух автобуса.

 

 

Вчена рада ЛНУ ім. І. Франка не підтримала законопроекту Табачника

Зробити дитинство щасливим