Проблеми апетиту у дітей?

Поділитися

Для нормального розвитку дитина повинна отримувати збалансоване харчування з достатнім вмістом якісного білка, жира, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів. Це важливо також для становлення імунітету, інтелектуальної і психоемоційної діяльності.
Відмова від їжі зустрічається серед дітей різних вікових груп. Апетит («appetitus» – бажання) є одним із показників здоров’я. Причини зниження апетиту численні і різноманітні:♦соматичні, ♦психогенні, ♦неврогенні, ♦пубертатні.
Соматичні причини виникають при частих інфекційних хворобах, алергозах, ураженні органів травного каналу, печінки, нирок, серцево-судинної і дихальної систем. Певну роль відіграють гельмінти, ендокринна паталогія, хвороби обміну речовин.
Психогенні фактори зниження апетиту криються в неправильній поведінці самих батьків або родичів. Усе, що травмує психіку дитини, приводить до пониження апетиту. Конфлікти між дорослими, «вияснення відносин» з дитиною за обідом з приводу недоліків у школі не стимулюють бажанння їсти. Відмова від їжі може виступати як форма протесту за несправедливе, з точки зору дитини, покарання. Нерідко, щоб не їсти, діти ідуть на хитрощі, посилаючись на болі в животі.Байдуже ставлення до дитини, як і надмірна опіка, заміна прогулянок комп’ютерними іграми, недосипання, низька фізична активність теж негативно відбиваються на прийомі їжі. Зниження апетиту можливе при недотриманні режиму, однобічному мо лочному, мучному харчуванні, надлишку вживання солодощів. Відволікання уваги дитини іграми під час прийому їжі, як і насильне годування, однаково невірні. Вживання їжі має бути приємним, бажаним процесом.
Неврогенні і пубертатні причини відмови від їжі нерідко поєднуються. Неврогенна анорексія – це психогенне захворювання в основі якого лежить спрямоване голодування з метою схуднення. Найчастіше виникає у дівчат-підлітків як реакція невдоволення своєю зовнішністю. Пусковим моментом є психотравма від оточуючих щодо маси тіла чи випадково почуте зауваження . Невживання їжі або навмисне блювання після її прийому приводять до різкого виснаження і створюють небезпеку для життя. Інколи неврогенна анорексія є початком шизофренії.
Пубертатне зниження апетиту спостерігається майже в усіх дівчат періоду статевого дозрівання. Настирливі думки про ідеальну фігуру супроводжуються обмеженням і вибірковістю їжі. Поганий апетит може бути, коли дівчинка не підготовлена до появи менструацій і сприймає їх гидливо. В групу ризику по пубертатному виснаженню входять також підлітки-спортсмени.
Деякі поради батькам
●Не кожна дитина з поганим апетитом є хвора, тому шукайте не ліки для підняття апетиту. а причини його зниження. Своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.
●Проблема апетиту в дитини може виникнути будь-коли. Цікавтеся питаннями харчування і виховання дітей залежно від віку. Привчайте дитину їсти не те, що хочеться, а що потрібно.

Тартак “порвав” тернополян на останньому концерті

Пігментації шкіри. Профілактика та боротьба із ними від тернопільських фахівців “Медікуса”