Пігментації шкіри. Профілактика та боротьба із ними від тернопільських фахівців “Медікуса”

Поділитися

Слід пам’ятати, що пігментації  шкіри яскравіше проявляються під впливом сонячного опромінення, а отже їх появу можна попередити щоденно наносивши на шкіру засоби захисту від сонця. Іноді пігментація проходить самостійно: після усунення причини, особливо, якщо вона виникла внаслідок захворювань внутрішніх органів. В деяких випадках потрібні лише легкі відлущуючі  засоби.

Відбілюючі процедури включають в себе два основних елементи: відлущення рогового шару епідермісу та зменшення вироблення пігменту меланіну. Відлущення сприяє видаленню меланіну із епідермісу, що приводить до освітлення пігментних плям, З цією метою використовують різного роду пілінги.

Існує багато засобів, спрямованих на боротьбу із пігментацією. Кожен з них має різний вплив на певні етапи вироблення меланіну. Деякі зменшують вироблення пігменту, інші стимулюють клітинне обновлення і сприяють швидкому відлущенню верхніх шарів епідермісу, а деякі знебарвлюють ті плями, що вже з’явились. Краще всього використовувати декілька засобів з різним механізмом дії. Наприклад, відбілюючі засоби краще використовувати взимку, коли сонце менш активне, а креми чи сироватки, що пригнічують вироблення меланіну, рекомендують використовувати в період сонячної активності.

Ще один метод боротьби із пігментаціями- заставляти клітини поновлюватись швидше, тобто посилити процес природного відлущення мертвих клітин з поверхні шкіри. Чим швидше клітини будуть змінювати одна одну, тим менше меланіну буде в них затримуватись.

Окрема група засобів- це креми, маски і сироватки, які борються з ознаками старіння шкіри в цілому, і з пігментаціями зокрема.

Існує багато народних засобів, що відбілюють шкіру, зокрема соки лимона, грейпфрута, кислої капусти, свіжого огірка. Потрібно розвести соки водою 1:1 і протирати розчином шкіру 2-3 рази в день. З цією ж метою використовують ягоди полуниці, суниці, смородини,  які накладають на обличчя на 20-30 хвилин, а потім змивають водою. Для того, щоб шкіра стала світлішою, її протирають настоєм петрушки. Для цього дві столових ложки нарізаної петрушки заливають склянкою окропу, настоюють протягом трьох годин, потім проціджують. Можна заморозити настій і  кусочком льоду протирати шкіру.

Допомагають у боротьбі із пігментаціями ефірні масла, з них найбільш ефективними вважаються масла лимона, грейпфрута, апельсина,  ромашки. Ними можна збагачувати креми і маски, а також наносити в чистому вигляді на плями.

Профілактика утворення пігментних плям має дуже важливе значення і полягає в нанесенні сонцезахисних засобів. З цією метою використовують речовини, які містять фільтри. Розрізняють фізичні (неорганічні) та хімічні (органічні) фото фільтри. Фізичні фільтри відбивають та розсіюють опромінення. Вони містять  частинки діоксиду титану та оксиду цинку, які не проникають в шкіру, не викликають її подразнення чи алергії, починають діяти відразу після нанесення. Хімічні фільтри поглинють УФ промені, перетворюючи їх у безпечну теплову енергію і забезпечують тривалий захист від сонця. Але через свою здатність проникати в шкіру, можуть викликати алергічні реакції та почервоніння шкіри. Крім того, їх дія починається не відразу, тому їх потрібно наносити за 20-30 хвилин до виходу на сонце. Основним критерієм вибору засобу є рівень сонцезахисного фактору (SPF), який показує у скільки разів довше можна безпечно знаходитись на сонці.

 

Проблеми апетиту у дітей?

Визначено замовників робіт з будівництва та ремонту вулиць і доріг комунальної власності